Parlamentul din Bosnia-Herțegovina a adoptat un angajament „istoric”, privind apropiere de UE

by Genko Genko

Parlamentul de la Sarajevo a adoptat luni o declarație politică ce prevede realizarea de reforme economice și sociale în vederea apropierii Bosniei de Uniunea Europeană, angajament considerat „istoric” de către șefa diplomației europene.

Declarația prevede punerea rapidă în practică a unui mecanism de coordonare pentru a permite Bosniei să „vorbească pe o singură voce” cu Bruxellesul și să atragă și folosească eficient fonduri europene.

O altă prioritate a autorităților de la Sarajevo va fi adoptarea unei serii de reforme economice concrete care ar urma să deschidă calea către redresarea economică și crearea de locuri de muncă.

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Bosnia-Herțegovina are o rată medie a șomajului de peste 40%.

Prezentă la sesiunea parlamentului bosniac, șefa diplomației europene Federica Mogherini a salutat angajamentul „istoric” al Bosniei reprezentat de adoptarea declarației politice propuse de președinția colegială a țării și semnate de 14 partide parlamentare.

„Acest parlament a luat o decizie importantă, aș spune chiar o decizie istorică. Este o decizie luată în numele numeroșilor oameni din Bosnia care vor ca țara lor să avanseze către Uniunea Europeană. Nu vă permiteți luxul de a repeta declarații generale. Toți din regiune fac progrese, este timpul ca și Bosnia să facă acest lucru”, a declarat Mogherini în fața deputaților bosniaci.

Ea s-a pronunțat pentru „eforturi concrete și coordonate” în vederea realizării reformelor și a apreciat că Bosnia dispune de potențial pentru a „contribui semnificativ la moștenirea europeană comună”.

CITIȚI ȘI...