Norvegia, nevoită să-și mărească bugetul apărării din cauza Rusiei

by Genko Genko

Norvegia, stat membru NATO, își va crește bugetul pentru apărare cu 12,1% anul viitor, majorarea fiind destinată în principal achiziționării unor avioane de luptă F-35, în contextul intensificării activităților militare ale Rusiei în regiunea arctică, transmite AFP.

Conform proiectului de buget pe 2016 prezentat miercuri de guvernul de dreapta, cheltuielile pentru apărare se vor cifra la 49 miliarde de coroane (5,3 miliarde de euro), față de 43,8 miliarde în anul în curs.

„Guvernul abordează cu seriozitate noua situație de securitate și își respectă obiectivul anunțat de întărire a armatei în sectoare care îi vor spori capacitățile operaționale pe termen scurt și lung”, a subliniat ministrul apărării, Ine Eriksen Soreide, într-un comunicat.

Guvernul are în plan achiziția, în total, a până la 52 avioane F-35, pentru o sumă estimată la 67,9 miliarde de coroane.

Bani suplimentari vor merge și către serviciul de informații militare, întreținerea navelor și supravegherea maritimă, cu un număr sporit de submarine.

Armata norvegiană a făcut cunoscută recent o intensificare a activităților militare rusești în regiunea arctică, sub forma unor manevre maritime și zboruri de formațiuni aeriene în proximitatea spațiului aerian al regatului scandinav.

Deși oficial Norvegia afirmă că nu consideră Rusia o amenințare pentru securitatea sa, relațiile dintre cele două state s-au degradat în urma crizei ucrainene, iar Oslo a suspendat orice cooperare militară cu Moscova după anexarea Crimeii.

CITIȚI ȘI...