Motivul pentru care tot mai mulţi membri părăsesc ISIS

by Genko Genko

Tot mai numeroşi membri ai Statului Islamic (SI) părăsesc organizaţia extremistă sunnită din cauză că o consideră prea violentă sau coruptă sau pentru că a luptat prea adesea împotriva musulmanilor şiiţi, potrivit unui studiu în rândul dezertorilor, relatează AP.

Studiul, publicat luni de un centru de cercetare cu sediul la Londra, are la bază declarţii publice ale unui număr de 58 de persoane care au părăsit SI începând de anul trecut, potrivit Mediafax.

Directorul Centrului pentru Studiul Radicalizării şi Violenţei Politice Peter Neumann, autorul raportului, a declarat pentru The Associated Press că aceste concluzii contrazic imaginea unităţii şi hotărârii pe care încearcă să o prezinte SI.

Potrivit lui Neumann, dezertorii intervievaţi constituie doar o „mică fracţiune” din numărul tot mai mare care s-a întors împotriva SI.

În cazul în care se vor bucura de o largă popularizare, plângerile dezertorilor ar putea să descurajeze viitori recruţi să se alătură grupării militante, care a cucerit porţiuni vaste din teritoriile Siriei şi Irakului şi care s-a făcut cunoscută prin crime în masă, decapitări şi răpiri.

Ancheta a constatat că dezertorii vorbesc despre aceleaşi lucruri, inclusiv despre dezamăgirea că viaţa în zonele controlate de SI este extrem de dificilă şi că gruparea sunnită comite atrocităţi asupra altor musulmani sunniţi.

CITIȚI ȘI...