Streleț: Vrem ca România să devină principalul investitor în Republica Moldova

by Genko Genko

Autoritățile de la Chișinău vor adopta facilități pentru anumite firme românești care investesc în Moldova, astfel încât România să devină principalul investitor în țara vecină, a anunțat marți premierul Valeriu Streleț.

„Pornind de la concluzia că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, conform datelor anului 2014 — schimburile comerciale au depășit cifra de 1,2 miliarde de dolari — ne dorim ca România să devină și principalul investitor sau cel puțin să fie în top trei investitori din Republica Moldova,am inițiat demersuri ca pentru întreprinderile românești care au acreditare europeană în domeniul proiectării și construcțiilor să nu mai existe bariere de acreditare repetată în Republica Moldova, în perioadele de viitor, când vom implementa proiecte comune care urmează să ne apropie în aspirațiile noastre”, a afirmat Streleț la începutul ședinței comune de guvern România-Republica Moldova.

Acesta a mai afirmat că România este un susținător „consecvent și dezinteresat al Republicii Moldova” în direcția integrării europene.

Victor Ponta a anunțat că România este dispusă să ajute din punct de vedere financiar Republica Moldova, chiar dacă țara vecină nu este o „mare putere”.

„Sunt confruntări și sunt probleme importante pentru cei care guvernează și la Chișinău și la București însă vreau să zic că atunci când e nevoie de ajutor, în primul rând vreau să îl găsiți în România. (…) Dacă România acum azi și-a plătit tot împrumutul către FMI și nu trebuie să apeleze la alte împrumuturi, noi nu suntem o țară împrumutătoare de obicei, dar, dacă aveți nevoie bineînțeles că răspunsul nostru este da și vă sprijinim în aceste momente. (…) România nu este o mare putere dar este o țară care poate să vă sprijine pe dvs. și care trebuie să o facă în continuare”, a afirmat prim ministru român la începutul ședinței comune a guvernelor de la București și Chișinău.

CITIȚI ȘI...