Georgia cere Ucrainei reţinerea şi extrădarea lui Saakaşvili

by Genko Genko

Autorităţile de la Tbilisi s-au adresat Procuraturii Generale a Ucrainei, cerând reţinerea şi extrădarea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care este inculpat de justiţia georgiană pentru abuz de putere, dar care a fost numit recent consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

„Ne-am adresat Procuraturii Generale a Ucrainei cu cererea de reţinere şi extrădare a lui Mihail Saakaşvili. Este a doua cerere pe care o trimitem, întrucât la prima nu am primit răspuns. După cum se poate observa, Procuratura Ucrainei nu doreşte să colaboreze cu Procuratura Georgiei”, a declarat procurorul general adjunct georgian, Irakli Şotadze, potrivit RIA Novosti.

Mihail Saakaşvili a fost numit săptămâna trecută consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, el având ca sarcină principală conducerea Consiliului consultativ internaţional pentru reforme, organism care trebuie să elaboreze propuneri pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare ca Ucraina să depăşească dificultăţile economice cu care se confruntă în prezent.

În Georgia, Saakaşvili a fost inculpat în septembrie 2014 pentru abuz de putere şi folosirea excesivă a forţei în reprimarea manifestaţiilor din anul 2007, fiind emis şi un mandat internaţional de arestare pe numele său.

Venit la putere în 2003, în urma „revoluţiei trandafirilor”, Saakaşvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată Georgia şi s-a stabilit în SUA, ţară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său.

Saakaşvili a refuzat în repetate rânduri să se deplaseze în Georgia pentru a fi audiat ca martor în mai multe dosare penale, declarând că nu are încredere în noile autorităţi georgiene şi că acţiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtăşită şi de SUA şi UE.

CITIȚI ȘI...