Ucraina: Putin, Poroșenko, Hollande și Merkel denunță „întreruperi ale armistițiului”

by Genko Genko

„Întreruperile survenite în ultimele zile în cadrul regimului de încetare a focului” în Ucraina au fost „denunțate” în cadrul unei teleconferințe care a avut loc joi între președintele Franței, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, președinții Ucrainei, Petro Poroșenko, și Rusiei, Vladimir Putin, potrivit AFP.

Aceste convorbiri telefonice au avut loc la o zi după preluarea controlului de către rebelii proruși asupra orașului Debalțevo, nod feroviar strategic care a fost abandonat miercuri de armata ucraineană, în urma asaltului insurgenților.

În cadrul convorbirilor, președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că preluarea controlului asupra Debalțevo contravine acordului de pace, potrivit Reuters.

Ofensiva a pus la grea încercare armistițiul instaurat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în conformitate cu acordul de la Minsk, încheiat cu o săptămână în urmă între Kiev și rebeli.

O sursă diplomatică franceză a indicat că ar putea avea loc o reuniune zilele viitoare la Paris, pentru a „face ca entorsele constatate să nu ducă la o ruptură a acordului” de la Minsk. „Următoarele săptămâni vor fi critice”, a adăugat aceeași sursă.

CITIȚI ȘI...