Europa riscă o recesiune similară cu cea suferită de Japonia în anii ’90, cu impact asupra băncilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europa s-ar putea confrunta cu stagnare economică și dobânzi aproape de nivelul zero, timp de cel puțin 10 ani, similar cu situația Japoniei din anii ’90, ceea ce va pune presiune pe veniturile băncilor și va conduce la creșterea creditelor neperformante, potrivit unei analize a băncii Berenberg.

„Problemele sistemului bancar european sunt nerezolvate și vor rămâne așa până când vor fi tratate pierderile operațiunilor de creditare. Europa se află în urma Japoniei cu 10-15 ani, traversând o recesiune a activelor la sfârșitul unui ciclu al datoriilor de 60-70 de ani”, arată studiul realizat de Nick Anderson, James Chappell și Eoin Mullany, analiști la banca germană Berenberg, relatează Bloomberg.

Citeşte şi: (INFOGRAFICE) TOP 10 cele mai radicale schimbări prin care va trece lumea în 2015

Problemele economice și financiare ale Europei își au originea, ca și în cazul Japoniei, în tendințe demografice puternice, precum îmbătrânirea populației și creșterea populației inactive în raport cu cea activă.

Politicile monetare relaxate din Europa ar putea continua în următorii 10-15 ani, cu rate scăzute ale dobânzilor și o abundență de lichidități care afectează profitabilitatea și calitatea activelor băncilor, în condițiile în care instituțiile financiare trebuie să își restrângă în continuare portofoliile.

În plus, rezervele de capital al băncilor europene sunt în continuare slabe, chiar și după evaluarea cuprinzătoare publicată de Banca Centrală Europeană în octombrie anul trecut.

Potrivit analiștilor Berenberg, dacă pierderile din împrumuturi înregistrate de băncile europene ar ajunge la nivelul celor din Japonia, atunci instituțiile financiare din Europa s-ar confrunta cu un deficit de capital cumulat de 1.290 de miliarde de euro.

Citeşte şi: Grecii amenință că vor cere finanțare din „altă sursă”, dacă nu se va ajunge la un acord cu UE

Între puținii „câștigători pe termen lung” s-ar putea afla HSBC Holdings, UBS Group, ING Groep și băncile nordice, precum Nordea Bank, care se concentrează pe câștig și nu pe dezvoltare, reușind astfel să administreze eficient costurile și să oferea dividende ridicate, dar sustenabile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...