Grecii amenință că vor cere finanțare din „altă sursă”, dacă nu se va ajunge la un acord cu UE

by Genko Genko

Grecia ar putea împrumuta fonduri din „altă sursă” în cazul în care Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras nu va ajunge la un acord cu partenerii din zona euro, afirmă ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, citat de site-ul publicaţiei Ekathimerini.

„Noi vrem un acord cu partenerii europeni. Dar, dacă nu se va ajunge la un acord şi dacă Germania va rămâne neclintită şi va vrea destrămarea Europei, atunci avem obligaţia de a trece la Planul B. Iar planul B este să obţinem finanţare din altă sursă”, a declarat Kammenos, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Grecii Independenţi.

Kammenos a precizat că Grecia ar putea solicita finanţare din partea Statelor Unite, Chinei sau Rusiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat luni grecii să nu se aştepte ca zona euro să se încline în faţa cererilor premierului Alexis Tsipras.

Tsipras a prezentat duminică planuri de renunţare la programul „crud” de austeritate, a exclus orice prelungire a programului de asistenţă de 240 de miliarde de dolari, care se încheie la sfârşitul acestei luni, şi s-a angajat să încerce să obţină compensaţii de la Germania, legate de ocupaţia nazistă din al II-lea Război Mondial.

Discursul fără compromisuri al lui Tsipras a agitat pieţele financiare, precum şi oficiali ai unor state din afara zonei euro. Premierul britanic David Cameron a prezidat luni o întâlnire cu oficiali din Ministerul de Finanţe şi Banca Angliei, pentru a discuta un plan pentru o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.

CITIȚI ȘI...