După o prăbușire spectaculoasă, leul își revine puțin; Cursul BNM pentru 19 februarie

by Genko Genko

După o depreciere masivă față de principalele valute de referințe, leul moldovenesc câştigă teren în faţa acestora.

Pentru joi, 19 februarie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit un curs de 23,60 lei pentru un euro și de 20,75 lei pentru un dolar american. Astfel, față de cursul pentru astăzi, moneda unică europeană a scăzut cu 41 de bani față de leul moldovenesc, iar dolarul american a scăzut cu 24 de bani.

Cu toate acestea, principalele valute de referință rămân a fi puternice în raport cu leul moldovenesc. De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 5,14 unități față de dolar și cu 4,61 unități față de euro.

Marți, Banca Națională a Moldovei a decis să majoreze rata de bază cu 5 puncte procentuale, până la 13,5%, în încercarea de a stopa deprecierea masivă a leului.

Aceasta este a treia astfel de decizie din ultimele două luni, după ce la începutul lunii decembrie a anului trecut, rata era de 3,5%.

„Această majorare de pană la 13,5% ar putea fi ineficientă, ar putea spune unii. BNM ia decizii în funcţie de circumstanţe. Lucrurile s-au precipitat pe piaţa valutară în ultimele zile. Credem că azi e momentul oportun. Prin această măsură urmărim scumpirea leilor. Băncile ar trebui să accelereze procesul de majorare a ratelor dobânzilor în lei la depozite şi credite. Majorarea dobânzilor la depozite va încuraja economisirea în lei şi va descuraja migrarea la depozitele în valută”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, în cadrul unei conferințe de presă.

CITIȚI ȘI...