Chiril Gaburici refuză să pronunțe sintagma NATO

by Genko Genko

Candidatul la funcția de premier, Chiril Gaburici, a evitat în cadrul ședinței Parlamentului, la care se pune problema învestirii cabinetului său de miniștri, să pronunțe sintagma NATO.

Gaburici a fost întrebat de președintele PL, Mihai Ghimpu, cum vede viitorul Republicii Moldova, cu „tancurile rusești” în țară sau mai aproape de Alianța Nord-Atlantică.

Candidatul la funcția de premier a oferit însă un răspuns destul de evaziv, refuzând să pronunțe sintagma NATO. În opinia sa, „Transnistria trebuie să fie o regiune demilitarizată”, fără tancuri, iar în acest sens va insista să fie respectate prevederile la care s-a ajuns în cadrul summitului OSCE de la Istanbul, din 1999, când Federația Rusă s-a angajat să-și retragă forțele armate până la finalul anului 2002.

„Noi avem numeroși parteneri externi, Uniunea Europeană, SUA, Federația Rusă, trebuie să implicăm toate forțele pentru a rezolva problema transnistreană. Republica Moldova trebuie să fie o țară independentă, suverană și neutră”, a precizat Gaburici.

CITIȚI ȘI...