Reuters: Putin, primit cu căldură în Ungaria, în pofida răcelii cu care este privit în UE

by Genko Genko

Președintele rus Vladimir Putin a convenit asupra prelungirii contractului de gaze cu Ungaria, ce expiră în 2015, în cadrul vizitei sale de marți în Ungaria, care consolidează relațiile și așa strânse între Budapesta și Moscova, în timp ce restul Uniunii Europene tratează Rusia cu răceală pe fondul evenimentelor din Ucraina, comentează Reuters.

Vizita la Budapesta a fost una de lucru, însă Putin nu a mai fost într-o vizită într-o țară a Uniunii Europene din luna iunie a anului trecut, chiar înainte de prăbușirea avionului malaezian în estul Ucrainei, despre care se crede că a fost doborât de rebelii susținuți de Moscova.

Discuțiile s-au axat în principal pe prelungirea acordului de aprovizionare cu gaze rusești a Ungariei, care expiră în acest an. Părțile au ajuns la un acord politic, mai rămân însă o serie de probleme tehnice, care vor fi rezolvate înainte ca documentul să fie semnat, a anunțat premierul ungar Viktor Orban.

În același timp, compania Gazprom s-a declarat dispusă să renunțe la condiția „take-or-pay” din contractul său de furnizare de gaze către Ungaria.

Cu ocazia vizitei lui Putin, premierul Viktor Orban a pledat pentru participarea Rusiei la negocierile europene privind securitatea în regiune, iar liderul de la Kremlin a subliniat imposibilitatea de a rezolva conflictul din Ucraina prin mijloace militare.

„Excluderea Rusiei din Europa nu este rezonabilă. Nu putem să ne punem de acord asupra securității în regiune acționând împotriva Rusiei. Putem ajunge la aceasta numai cu participarea Rusiei. De aceea sunt convins că avem nevoie de negocieri, de negocieri și încă o dată de negocieri”, a afirmat premierul Ungariei.

Ultima dată, Putin a fost în vizită în Ungaria în urmă cu nouă ani, iar actuala vizită se deosebește radical de cea anterioară, scrie Sputnik. Rusia se află acum sub sancțiunile Uniunii Europene, care privește cu răceală orice parteneriat cu Moscova pe fondul situației actuale din Ucraina. În primul rând, liderul rus a ținut să arate că știe și apreciază poziția Budapestei, în frunte cu premierul Orban, care a pledat în mod repetat pentru încetarea presiunii asupra Rusiei în legătură cu proiectul de gazoduct South Stream. Ungaria era dispusă să construiască un tronson al acestui gazoduct pe teritoriul său.

Potrivit RIA Novosti, Ungaria, care a apărat până la capăt South Stream, este pregătită să rămână țară de tranzit pentru gazele rusești și și-a exprimat interesul pentru construcția unei conducte ruse spre Turcia.

Rusia furnizează circa 80 la sută din necesarul de petrol al Ungariei și 70 la sută din cel al gazelor naturale.

CITIȚI ȘI...