(DOC) De ce s-a depreciat leul moldovenesc și unde a greșit BNM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reducerea semnificativă a încasărilor valutare după scăderea exporturilor care a fost cauzată de embargoul rusesc, reducerea încasărilor valutare de peste hotare, precum și reducerea încasărilor de credite particulare din exterior și a investițiilor directe din străinătate au dus la deprecierea masivă a leului moldovenesc.

Aceasta se arată în raportul alternativ al PSRM privind situația din sistemul financiar-bancar.

„Atât în materialele prezentate, cât și în timpul audierilor care au avut loc, Banca Națională a Moldovei a prezentat aceiași factori de depreciere a leului moldovenesc față de principalele valute, la care a făcut referință în tot cursul anului”, se arată în raportul alternativ al PSRM.

În raport se arată că un factor care a avut un impact important asupra situaţiei de pe piaţa valutară, l-a constituit situaţia politică din ţară de după alegerile parlamentare din 30 noiembrie – perioada îndelungată datorită lipsei majorităţii parlamentare şi aprobare a Guvernului.

La interpelarea Comisiei, Banca Naţională a Moldovei a prezentat informaţia privind măsurile, întreprinse de Bancă în scopul ameliorării situaţiei pe piaţa valutară. Comisia a evidenţiat două direcţii de acţiuni ale regulatorului principal și anume măsurile de politică monetară și intervenţiile BNM, exprimate prin vânzări de valută pe piaţa valutară.

În acest sens, Comisia a constatat că deciziile luate de BNM cu privire la majorarea ratei de bază şi a normei de rezerve obligatorii au fost luate fără a ţine cont de situaţia în economie şi eventualele consecinţe ale acestora. Totodată, organele de control, inclusiv Banca Naţională a Moldovei, nu au folosit toate instrumentele, posibilităţile şi împuternicirile pentru stabilizarea situaţiei de pe piaţa valutară.

În raportul socialiștilor se arată că Comisia de anchetă „reduce problema, în mod special, la imperfecţiunea legislaţiei, care nu a permis BNM să reacţioneze în mod operativ şi adecvat la încălcările regulilor de efectuare a operaţiunilor cu valută străină în numerare”.

În viziunea PSRM, însă, mai este un factor, care a făcut posibilă o depreciere atât de profundă, și anume factorul monetar.

„Este vorba despre o masă enormă de bani în ţară, care, din diferite motive, s-a dovedit a fi excesivă. Existenţa lichidităţii excesive a fost o urmare directă a politicii BNM, promovate de bancă în anii precedenți, mai ales în 2012-2013”, se arată în raport.

„Existenţa unei mase monetare enorme a creat condiţii monetare pentru deprecierea leului la etapa iniţială, dar mai apoi, când BNM a încercat, prin intervențiile sale, să stopeze acest proces, excesul de lichiditate a fost retras din rezervele valutare. Astfel, intervenţiile valutare, exercitate de Banca Naţională a Moldovei în scopul prevenirii deprecierii monedei naţionale, nu au finalizat prin rezultatul scontat”, se mai arată în raport.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...