Cele mai grave accidente aviatice din Europa în ultimii zece ani

by Genko Genko

După prăbușirea avionului Airbus A320 al companiei germane Germanwings cu 150 de persoane la bord în Alpii francezi, agenția France Presse prezintă cele mai grave accidente aeriene produse pe continent în ultimii zece ani.

—24 martie 2015 (Franța) — Un Airbus A320 al companiei Germanwings, filiala low-cost a Lufthansa, cu 150 de persoane la bord, printre care șase membri ai echipajului, s-a prăbușit în regiunea Barcelonnette, în Alpii francezi. Zborul pe relația Barcelona-Düsseldorf a lansat un apel SOS la ora locală 10.47, a anunțat conducerea aviației civile. Potrivit unui secretar de stat în Ministerul Transporturilor francez, Alain Vidalies, ‘nu există niciun supraviețuitor’ al tragediei.

—17 iulie 2014 (Ucraina) — Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, printre care 193 de olandezi, s-a prăbușit în apropiere de Donețk în estul Ucrainei, o regiune măcinată de un conflict armat, toți pasagerii și membrii echipajului pierzându-și viața. Avionul, care asigura legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur, a fost cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer lansată într-o zonă controlată de separatiștii proruși. Autoritățile de la Kiev și rebelii proruși se acuză reciproc de acest tir cu rachetă.

—17 noiembrie 2013 (Rusia) — Un avion Boeing 737 al companiei ruse Tatarstan, care a decolat de la Moscova, s-a prăbușit pe aeroportul din Kazan, provocând moartea celor 50 de pasageri și membri ai echipajului.

—10 aprilie 2010 (Rusia) — Un avion polonez în care se afla președintele polonez Lech Kaczynski, soția sa și alți înalți responsabili politici și militari polonezi, în total 96 de persoane, s-a prăbușit la Smolensk, în vestul Rusiei. Delegația poloneză se deplasa la ceremoniile prilejuite de comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

—20 august 2008 (Spania) —Un număr de 154 de persoane au murit după ce un avion de tipul MD-82 al companiei aeriene spaniole Spanair, care efectua o cursă spre arhipelagul din Canare, s-a prăbușit și apoi a luat foc la puțin timp după decolarea de pe aeroportul din Madrid. La momentul respectiv a fost cea mai gravă catastrofă aeriană din Spania din ultimii 25 de ani.

—14 septembrie 2008 (Rusia) — 88 de persoane, printre care 20 de străini, au murit în urma prăbușirii unui avion Boeing-737 al Aeroflot care decolase de la Moscova și care s-a prăbușit în apropiere de Perm, în Munții Ural.

—30 noiembrie 2007 (Turcia) — Un avion de tipul McDonnell Douglas 83, al companiei turce low-cost Atlasjet, s-a prăbușit în apropiere de Cukuroren (sud-vestul Turciei), provocând moartea a 57 de pasageri și membri ai echipajului.

—3 mai 2006 (Rusia) — Un avion Airbus A320 al companiei armene Armavia, care asigura legătura între Erevan și Soci, s-a scufundat în Marea Neagră, provocând moartea a 113 persoane.

—9 iulie 2006 (Rusia) — Un număr de 125 de persoane au murit după ce un Airbus A310 al companiei aeriene siberiene S7 a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Irkuțk, în Siberia, a lovit un zid și a luat foc.

—22 august 2006 (Ucraina) — Un avion Tupolev Tu-154 al companiei ruse Pulkovo s-a prăbușit în estul Ucrainei, provocând moartea a 170 de persoane.

CITIȚI ȘI...