De ce Putin ar putea renunţa la Donbas

by Genko Genko

Preşedintele rus s-a întins la limită cu operațiunile militare ale armatei sale. Moscova a mobilizat forțe din toate colțurile țării pentru a efectua operațiuni în sud-estul Ucrainei. Acum, când liderul rus îşi întoarce atenția în sprijinul „regimului Assad”, pentru a asigura participarea activă a Rusiei la orice acord politic internaţional, el ar trebui să „reducă numărul de trupe din Ucraina”, scrie Forbes într-o analiză dedicată politicii externe a Rusiei.

„Planul lui Putin de a crea Rusia Mare a deraiat”, subliniază publicaţia. Și Vladimir Putin vrea să treacă de la „război fierbinte la diplomație” și „să retrocedeze Donbasul Ucrainei, şi nu contează ce părere au protejații săi din estul Ucrainei, crede Forbes.

Inversarea de direcție la Kremlin poate însemna pur și simplu că Putin vrea să păstreze „statul client” in tulburatul Orient Mijlociu. Sau, că liderul rus ar putea visa sa intre într-o alianță majoră cu SUA și Europa pentru a scăpa lumea de pericolul islamismului, și în schimb, să obţină recunoașterea „realizărilor” sale în Ucraina.

„Dacă președintele Obama va fi de acord cu o întâlnire personală cu el [Putin] în cadrul ONU, probabil vom şti mai bine ce joc joaca [Putin]”, scrie Forbes.

Trebuie remarcat că între Donbasul rusesc şi Moscova există un dezacord cu privire la viitorul celor două republici autoproclamate (DNR şi LNR). Forbes crede că Rusia vrea să le vadă din nou parte din Ucraina, însă cu drept de veto cu privire la aspectele-cheie, cum ar fi alianțele politice și economice ale Ucrainei. Cu toate acestea, mulți din conducerea DNR și LNR vor independență sau alipirea republicilor la Rusia.

Kremlinul va trebui să scape de aceşti „disidenți” pentru a-şi pune în aplicare planul în cadrul negocierilor de la „Minsk-2”, care vor avea loc pe 2 octombrie.

„Dacă în sud-estul Ucrainei va exista un război civil, acesta va fi între Rusia și insurgenții săi armaţi”, susţine revista Forbes.

Pe 2 octombrie, Germania, Franța, Rusia și Ucraina vor continua negocierile cu privire la pacea din Donbas. De data aceasta, sub presiune va fi Putin, care are nevoie de resursele sale militare pentru noile aventuri siriene. De aceea el va trebui să facă astfel încât conflictul militar din Ucraina să fie cât mai repede uitat.

CITIȚI ȘI...