De ce ar trebui ca Rusia să dea o mână de ajutor în criza refugiaţilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europa se confruntă cu o criză fără precedent a refugiaţilor, care au dat năvală cu sutele de mii peste frontierele europene şi care, în cele din urmă, vor fi împărţiţi între statele membre UE.

Există însă voci care spun că nu doar Uniunea Europeană este de vină că nu a făcut nimic pentru a preveni această invazie, ci şi alţii. De exemplu, Rusia ar trebui să se gândească foarte bine la ce rol a jucat în toată această debandadă, mai ales când vine vorba despre Siria, este de părere Natalia Antonova, jurnalistă preocupată de problema refugiaţilor, născută la Moscova, dar care a trăit în Statele Unite.

Rusia a declarat, în repetate rânduri, că are tot dreptul să îşi apere interesele strategice în Orientul Mijlociu, unde are inclusiv o baza năvală în oraşul Tartus, aflat pe coasta mediterană a Siriei, aminteşte Antonova într-un material publicat pe site-ul Moscow Times.

Ea este de părere că, dacă o ţară s-a implicat în conflictul sirian de partea preşedintelui Bashar al Assad – acuzat de nenumărate atrocităţi împotriva propriului popor -, atunci trebuie, de asemenea, să îşi asume responsabilitatea faţă de oamenii care şi-au părăsit locuinţele şi au fugit din calea vărsării de sânge.

„Statele Unite s-au amestecat primele în treburile Siriei! Să le lăsăm pe ele să se confrunte cu situaţia”, este ce ar spune cei mai mulţi dintre cetăţenii ruşi, subliniază jurnalista.

Şi SUA ar trebui să pună umărul

Ea recunoaşte că şi Statele Unite ar trebuie să se implice mai mult în ajutorarea refugiaţilor sirieni în particular şi a imigranţilor în general. SUA sunt mai bogate şi mai puternice decât Rusia (o realitate pe care ruşii urăsc să o recunoască, mai puţin dacă vine vorba de aspecte precum criza scăpată de sub control a transfugilor).

Totuşi, jurnalista aduce în discuţie insistenţa Rusiei asupra faptului că lumea trebuie să fie astăzi multipolară, că nu este în regulă ca o singură putere, în cazul acesta Statele Unite, să ia toate deciziile importante. Însă Antonova subliniază că nu poţi construi o lume multipolară dacă eşti reactiv, precum procedează Moscova, ci trebui să fii proactiv.

Iată că Rusia are oportunitatea de a fi proactivă în criza refugiaţilor. Mişcarea ar putea face minuni pentru imaginea Rusiei la nivel global, mai ales având în vedere că a investit milioane de dolari în ceea ce pare a fi o campanie internaţională de propagandă eşuată.

Chiar dacă Rusia nu este pregătită să contribuie la găzduirea refugiaţilor (care nu vor să ajungă numai în Germania, unii ar veni şi în Rusia dacă ar avea un trai decent), ar putea totuşi oferi ajutoare umanitare menite să atenueze povara de pe umerii Uniunii Europene, arată autoarea articolului.

Unii susţin că Moscovei nu-i pasă, de fapt, de lumea multipolară şi că nu are de gând să îi ajute pe refugiaţii sirieni din moment ce nu-i pasă deloc de pierderea vieţilor omeneşti în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Totuşi, cetăţenii ruşi ştiu cum e să fii un străin în Occident. În timp ce imaginea Rusiei devine mai proastă pe zi ce trece din cauza propriilor acţiuni, prejudecăţile la adresa ruşilor se înmulţesc. Ura şi teama de refugiaţi ar trebui să trezească în ruşi un sentiment de solidaritate, consideră Natalia Antonova.

Nu poţi fi membru al comunităţii internaţionale doar atunci când îţi convine. Nici nu poţi schimba ordinea globală dacă faci declaraţii nervoase prin intermediul diplomaţilor sau dacă interzici branza franţuzească.

În opinia jurnalistei, dacă Rusia vrea să fie din nou o putere globală, nu doar una regională, trebuie să se implice mai mult în rezolvarea crizelor, iar o mână de ajutor în criza imigranţilor ar fi un început excelent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...