Cum îl ajută Putin pe Assad să rămână la putere în Siria și ce are de pierdut Obama din asta

by Genko Genko

Când armatele a două țări non-aliate se află pe aceeași parte a câmpului de luptă, acestea obișnuiesc să găsească o modalitate prin care să evite confruntările neintenționate.

Încă de când SUA au lansat, anul trecut, campania loviturilor aeriene împotriva Statului Islamic în Irak și Siria, americanii s-au asigurat că bombardamentele lor nu interferează cu acțiunile milițiilor șiite susținute de Iran și cu forțele siriene, care, la rândul lor, luptă cu jihadistii ISIL.

Asta i-a determinat pe mulți analiști să ajungă la concluzia că scopul comun de a înfrânge Statul Islamic a adus SUA, Iran și Siria într-un soi de alianță bizară pe care doar Orientul Mijlociu o poate produce.

O spune analistul Jonathan Broder, specializat pe apărare și politici externe, într-un editorial publicat de Newsweek, subliniind că parteneriatul de facto dintre cele trei țări a devenit acum și mai complicat, pe fondul implicării militare a Rusiei în Siria.

În ultimele săptămâni, arată Broder, Moscova a trimis echipamente și trupe militare în țara răvășită de război, într-o încercare de a proteja regimul președintelui Bashar al-Assad, precum și singură bază năvală a Rusiei la Marea Mediterană, cea din portul sirian Tartus.

Oficiali americani din securitate, vorbind sub protecția anonimatului, au spus că Rusia a trimis 200 de pușcași marini într-un mic aerodrom din apropiere de Latakia-principalul port al Siriei-pe care Kremlimul ar vrea să îl transforme într-o bază aeriană importantă.

Se pare că rușii construiesc acolo o pistă suficient de lungă pentru a putea permite aterizarea avioanelor cargo AN-124 Condor. De asemenea, Moscova ar fi trimis la bază aeriană case prefabricate pentru circa 1.500 de consilieri militari și alt tip de personal, precum și numeroase sisteme anti-aeronavă, tancuri, artilerie și alte echipamente.

„Aparent, Rusia a început o intervenție militară directă, semnificativă, în Siria”, a declarat Jeffrey White, un fost șef din Agenția de Informații a Apărării (DIA) din Statele Unite. Acesta a precizat că este improbabil că SUA „vor provoca militar forțele ruse”, așa că este de așteptat că Moscova să pună și mai multă presiune.

Ani de eforturi diplomatice, compromiși

Intervenția militară a Rusiei în Siria compromite ani întregi de eforturi depuse de secretarul de Stat american John Kerry de a găsi o soluție politică la criza siriană, o soluție care să asigure sfârșitul regimului lui Assad.

Mișcarea Kremlinului ajută forțele pro-guvernamentale din Siria și ar putea întoarce în favoarea lui Assad soarta războiului civil de patru ani, după ce 250.000 de oameni au murit în urma acestui conflict, care a determinat jumătate din populația țării-de 23 de milioane de persoane-să își părăsească locuințele, fenomen care a creat criza refugiaților cu care se confruntă astăzi Europa.

În timp ce desfășurarea de forțe a Moscovei chiar lângă Turcia ar putea determina Ankara-unul dintre adversarii istorici ai Rusiei-să susțină politicile americane din Siria, mișcarea Kremlimului ar putea să facă Israelul să se mai gândească la loviturile aeriene asupra transporturilor iraniene care traversează Siria și care ajung la Hezbollah, gruparea libaneză ce luptă împotriva statului evreu.

Pe de altă parte, mișcarea Rusiei ar putea eșua în încercarea de a deschide drumul către o soluție a Kremlinului la criza siriană și ar putea arunca țara în și mai mult haos, vărsare de sânge și dislocare.

Moscova nu s-a ascuns

Spre deosebire de intervenția militară în estul Ucrainei, Kremlinul a făcut eforturi reduse de a ascunde trimiterea de trupe și echipamente în Siria. Pentru a sublinia că au un inamic comun în Statul Islamic, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut apel la o cooperare militară cu Rusia, pentru a preveni „incidentele involuntare” dintre forțele ruse și avioanele americane de război.

Problemă: Barack Obama a suspendat discuțiile militare cu Moscova anul trecut, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a declarat recent că nu există planuri pentru reluarea negocierilor pentru coordonarea operațiunilor militare și ruse din Siria.

Pentru Statele Unite, singura soluție politică la criza din Siria trebuie să includă înlăturarea lui Assad de la putere. însă, într-o conferință de presă din 4 septembrie, Putin și-a prezentat propria idee. Liderul de la Kremlin a făcut apel la organizarea de alegeri anticipate la care să participe atât Assad, cât și ceea ce a caracterizat vag drept grupurile de opoziție „sănătoase” din exil. Putin a mai subliniat și necesitatea înfrângerii Statului Islamic.

Printre altele, „intervenția Rusiei întărește argumentul că nu poate exista o soluție la conflictul din Siria fără implicarea Moscovei. Cu forțe la sol, influența Rusiei în orice aspect crește”, este de părere Jeffrey White.

Totuși, Barack Obama insistă că strategia Rusiei este sortită eșecului, precizând că aceasta nu va afecta campania americană împotriva Statului Islamic. însă, dacă avioanele militare ale Moscovei se amestecă în treburile misiunilor americane, Washingtonul va trebui să renunțe la disputa pe Crimeea și să reia discuțiile cu Rusia pentru coordonarea operațiunilor celor două țări.

Poate că mișcarea Rusiei va contribui la distrugerea ISIL și la finalul coșmarului care stăpânește Orientul Mijlociu de prea mult timp. Totuși, prețul ar putea fi că regimul lui Assad să supraviețuiască în continuare și posibilitatea ca Rusia, nu Statele Unite, să vină cu o soluție pentru criza din Siria.

CITIȚI ȘI...