Motivul ştiinţific pentru care câinele este considerat cel mai bun prieten al omului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii sunt încântaţi în momentul în care descoperă o utilizare nouă pentru un element vechi şi familiar.

De exemplu, platourile de plăcintă au dat naştere la frisbee-urile după care se dau în vânt câinii în parc, iar toxina botulinică (considerată otrăvitoare în trecut) este folosită acum la tratamentele pentru îndepărtarea ridurilor.

O altă descoperire se referă la hormonul oxitocina, care s-a dezvoltat în urmă cu 500 milioane de ani dintr-o versiune rudimentară, întâlnită azi în peşti şi amfibieni. Hormonul joacă un rol esenţial între prietenia durabilă dintre om şi câine, susţin cercetătorii.

Cercetătorul Miho Nagasawa din cadrul Azabu University – Japonia – şi colegii săi au observat că, inevitabil, câinii din zilele noastre şi stăpânii lor secretă oxitocina atunci când se întâlnesc. În mod remarcabil, câinii care îşi privesc stăpânii cu ochi lungi secretă cea mai multă oxitocină – ca şi oamenii.

Fenomenul explică şi de ce unii stăpâni preferă să le vorbească patrupezilor lor ca unor copii, mai ales când fac năzdrăvănii. Oxitocina demonstrează că hormonii vechi nu se reinventează radical, ci capătă noi dimensiuni, se folosesc de ce au la îndemână pentru a evolua. Când oamenii şi lupii au început împreună acest drum, creierii lor s-au modificat definitiv, mai susţin cercetătorii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...