Crimeea alipită la Rusia, o carte jucată prost; Ce se întâmplă în peninsulă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De când a fost anexată la Rusia, din luna martie a acestui an, Crimeea s-a confruntat cu numeroase probleme economice. La acestea se adaugă un nou sector deficitar, date recente arătând că turismul a scăzut drastic în fosta republică a Ucrainei.

Astfel, numărul de turiști a scăzut considerabil în prima jumătate a anului 2014, relatează Financial Times, care citează Asociația Operatorilor de Turism din Rusia.

Cele mai recente statistici, publicate săptămâna aceasta, arată că 1,72 milioane de persoane au vizitat peninsula în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, ceea ce înseamnă mai puțin de o treime din numărul turiștilor care au venit în Crimeea în aceeași perioadă a anului trecut.

Agențiile de turism au precizat că rata de ocupare a hotelurilor era de aproximativ 30% la sfârșitul lunii iunie, susținând că se așteaptă, până la sfârșitul anului 2014, la o rată de ocupare redusă la jumătate față de anul trecut.

Investițiile, mai mici cu 77%

Iar aceasta nu este singura problemă a Crimeii. Alte sectoare economice se reflectă în declinul turismului. În vreme ce producția agricolă a fost singura care a crescut cu 4,1% în primele cinci luni ale acestui an, producția industrială a scăzut cu 9%, investițiile au fost mai mici cu 77%, iar transporturile de marfă au scăzut cu 30% față de același interval al anului 2013.

Pentru a combate impactul uriaș al anexării, autoritățile ruse pregătesc un plan de dezvoltare pe termen lung pentru Crimeea, până în anul 2020.

Una dintre principalele probleme care țin economia peninsulei în loc pe termen scurt se referă la sancțiunea Uniunii Europene care interzice importurile din Crimeea, măsură adoptată în luna aprilie. Excepție de la această sancțiune fac numai producătorii cu certificat de la Guvernul ucrainean.

Crimeea, lovită și de pedeapsa lui Dumnezeu?

Totuși, autoritățile locale susțin că măsura UE va avea un impact redus asupra producătorilor agricoli din peninsulă. „Principalele produse de export merg, în general, în Rusia și sud-estul Asiei”, susține Nikolai Poliuskin, ministrul regional al agriculturii și alimentației, adăugând că vinurile din Crimeea sunt rareori exportate în țări europene.

Acesta a adăugat, de asemenea, că grâul produs în peninsulă poate pătrunde pe piețele de desfacere din nordul Africii și Asia.

Oficialii ruși susțin că totul s-a întâmplat prea repede. Aceștia spun că cele mai importante aspecte, în prezent, sunt egalizarea pensiilor și a salariilor cu cele din Rusia, punerea pe roate a sistemului bancar și păstrarea inflației la un nivel scăzut.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...