Rusia a programat o nouă lansare a rachetei cu rază lungă de acţiune de tip Angara

by Genko Genko

O nouă lansare a rachetei ruse cu rază lungă de acţiune de tip Angara a fost stabilită miercuri, după eşecul de la sfârşitul lui iunie a primului tir de testare a acestei rachete de nouă generaţie, potrivit agenţiei Interfax.

„O nouă încercare de lansare a unei rachete cu rază lungă de acţiune (…) Angara va avea loc pe 9 iulie”, a anunţat o sursă apropiată Comisiei de stat care urmează să tranşeze problema, citată sâmbătă de către agenţie.

Racheta, prezentată drept prima dezvoltată de către Rusia după destrămarea fostei Uniuni Sovietice, urma să decoleze de la poligonul de la Pleseţk (nord) pe 27 iunie.

Însă procedura automatică a întrerupt lansarea, care a fost amânată cu 24 de ore, iar apoi pe o perioadă nedeterminată.

Rusia, ale cărei lansatoare de tip Soiuz asigură transportul echipajelor către Staţia Spaţială Internaţională, s-a confruntat cu o serie de eşecuri în domeniul spaţial, în ultimii ani.

În mai, o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Proton – pe care noua rachetă de tip Angara este menită să o înlocuiască – a eşuat să plaseze pe orbită un satelit de telecomunicaţii construit pentru Rusia de către Airbus Defence and Space şi care a ars în atmosferă.

CITIȚI ȘI...