Complot terorist, în care se viza comiterea de atentate de Crăciun inclusiv în catedrale, dejucat în Australia

by Genko Genko

Poliţia australiană a anunţat că a dejucat un „complot terorist” inspirat de reţeaua teroristă Stat Islamic în care se pregăteau mai multe atentate care urmau să aibă loc în ziua de Crăciun în centrul oraşului Melbourne, arestând şapte persoane într-o serie de raiduri, scrie Le Figaro.

Şeful Poliţiei din statul Victoria, Graham Ashton, a precizat că persoanele arestate intenţionau să comită atacuri în locuri importante din Melbourne, cum ar fi gara, Piaţa Federaţiei şi catedrala Sfântul Paul.

„În aceste ultime două săptămâni (…) am fost nevoiţi să desfăşurăm o anchetă legată de crearea a ceea ce noi credem că a fost un complot terorist”, a declarat Graham Ashton. „Credem că exista intenţia de a se comite un atac folosind metode multiple, probabil în ziua de Crăciun. Atacul (…) trebuia să implice o explozie, folosirea de materiale explozive iar noi avem dovezi pentru a susţine acest lucru”, a continuat el.

Dintre cele şapte persoane arestate, cinci au rămas în detenţie. Dintre cei cinci suspecţi, patru sunt născuţi în Australia şi originari din Liban, iar al cincilea este cetăţean australian născut egiptean.

Toţi suspecţii au în jur de 20 de ani. „Suntem de părere că s-au autoradicalizat cu siguranţă, însă inspiraţi de reţeaua Stat Islamic şi de propaganda Stat Islamic”, a concluzionat Graham Ashton.

CITIȚI ȘI...