Boris Nemțov, unul dintre cei mai importanți opozanți ai lui Putin, împușcat chiar lângă Kremlin

by Genko Genko

Politicianul rus Boris Nemțov, unul dintre cei mai importanți opozanți ai președintelui Vladimir Putin, a fost împușcat vineri seară chiar în apropierea Kremlinului.

Potrivit presei ruse, Nemțov a fost împușcat de patru ori în piept chiar în fața Kremlinului, în timp ce se plimba cu o prietenă din Ucraina. Mai mulți indivizi au coborât dintr-o mașină și au deschis focul asupra politicianului.

Asasinatul s-a produs chiar cu două zile înainte de un miting de protest care era programat pentru duminică. Printre organizatori se număra și Boris Nemțov.

El a fost o figură politică foarte influentă în Rusia anilor ’90, fiind considerat chiar unul dintre favoriții de a-l succeda pe Boris Elțîn în fruntea țării. În acea perioadă el a ocupat funcțiile de Ministru al Energiei și Vicepremier.

Imediat după venirea lui Vladimir Putin la putere, Nemțov a devenit unul dintre cei mai importanți opozanți ai acestuia, fiind persecutat de către Kremlin.

În 2004 el a devenit consilier netitular al al președintelui ucrainean prooccidental Viktor Iușcenko. În 2009 a candidat pentru funcția de primar al orașului Soci, clasându-se pe locul 2, în pofida unor atacuri mediatice fără precedent în mass-media.

El a criticat dur anexarea Crimeei de către Federația Rusă și destabilizarea zonei de est a Ucrainei.

CITIȚI ȘI...