Atenţie la virusul care îţi fură codul PIN şi blochează cardul în bancomat

by Genko Genko

Ruşii au început să se trezească cu cardurile blocate în ATM şi cu PIN-ul furat, din cauza unui nou virus care operează prin intermediul sistemului de citire al bancomatelor.

Virusul denumit Backdoor.ATM.Suceful a fost creat în Rusia şi poate citi datele de pe banda magnetică şi cipul cardurilor bancare. Pe scurt, îţi fură codul PIN şi poate „convinge” bancomatul să ţi-l blocheze înăuntru, raportează portalul Gizmodo. Desigur, virusul operează fără a fi detectat de sistem.

Backdoor.ATM.Suceful a fost descoperit de specialiştii în sisteme de securitate informatică de la FireEye şi se dovedeşte capabil să opereze pe diferite tipuri de ATM-uri.

În clipa de faţă circulă o versiune a virusului din data de 25 august 2015, fapt care îi face pe specialişti să creadă că acesta este încă în faza de dezvoltare.

Tehnicienii de la FireEye spun că un astfel de pericol de securitate nu a mai fost întâlnit până acum la bancomate, iar o eventuală evoluţie a virusului poate să ducă la răspândirea acestuia dincolo de graniţele Rusiei, ţară unde a fost creat.

Specialiştii în securitate susţin că nu poţi depista un ATM infectat cu Backdoor ATM Suceful, ca simplu utilizator. Singurul sfat util ar fi să-ţi păstrezi în telefon numărul de urgenţă al băncii emitente şi să suni imediat, dacă ţi-a rămas cardul blocat în ATM.

CITIȚI ȘI...