Statul în care locuitorii primesc bani din petrol, chiar şi pe timp de criză

by Genko Genko

Cei 645.000 de locuitori ai statului american Alaska îşi pot face planuri de cumpărături sau de vacanţă.

Luna viitoare, fiecare localnic va primi peste 2000 de dolari, ca plată anuală a dividendelor alocate prin fondul de bunăstare din petrol, constituit de guvernul local, relatează revista Business Insider.

Ca să îşi primească drepturile băneşti anuale din Fondul Permanent al Statului Alaska, localnicii trebuie să fi petrecut un întreg an calendaristic în acest stat, a explicat Jerry Burnett, comisar adjunct al fondului de bunăstare.

Pentru localnici surpriza este cu atât mai plăcută, în condiţiile în care, deşi industria petrolieră se confruntă cu o scădere dramatică a preţului petrolului, nivelul indemnizaţiei de anul acesta îl va depăşi pe cel de 1884 de dolari de anul trecut.

Plăţile anuale din fondul de bunăstare au fost iniţiate în 1982, când valoarea sumei acordată fiecărui locuitor era de 1000 de dolari. Recordul a fost înregistrat în toamna anului 2008, când localnicii s-au trezit în conturi cu câte 2069 de dolari.

Fondul Permanent al Statului Alaska a fost înfiinţat în 1976, când alegătorii din acest stat au decis să economisească o parte din redevenţa încasată de stat din exploatarea zăcămintelor petroliere depozitând-o într-un fond de investiţii.

Calculul sumei pe care fiecare locuitor al statului trebuie să o primească este derivat dintr-o formulă de câştig mediu pe 5 ani înregistrat de Fondul Permanent.

Preţul petrolului a suferit o scădere cu peste 50 de procente în cursul anului trecut, dar acest lucru nu a influenţat performanţa Fondului Permanent, capitalul de investiţii fiind de 51 de miliarde de dolari.

Comisarul Burnett spune că cele mai profitabile sectoare care au adus câştiguri satisfăcătoare au fost reprezentate de investiţiile bursiere, imobiliare şi investiţiile cu capital privat.

În schimb, scăderea preţului pe piaţa petrolului a afectat piaţa muncii din regiune, Alaska confruntându-se cu o rată a şomajului de 6,7%, peste media naţională din Statele Unite.

Pentru mulţi petrolişti trimişi în şomaj de companiuile din domeniu, dividendele acordate prin Fondul Permanent vin ca o mană cerească în acest moment.

De altfel, crearea fondului de bunăstare din statul Alaska a avut în vedere reducerea nivelului de sărăcie al populaţiei, în multe zone izolate din Alaska locuitorii neavând un venit stabil.

Suma exactă care va fi repartizată începând cu 1 octombrie va fi făcută publică spre sfârşitul acestei luni şi sunt deja informaţii că aceasta ar putea doborî recordul stabilit în urmă cu 7 ani.

CITIȚI ȘI...