Un aliat al Rusiei, la un pas să iasă de pe lista neagră a UE – ce a făcut să scape de sancţiuni

by Genko Genko

Uniunea Europeană este aproape să ridice unele sancţiuni impuse Belarusului, inclusiv interdicţia de călătorie ce îl vizează pe preşedintele Alexander Lukaşenko, după ce acesta a eliberat un grup de prizonieri politici, luna trecută.

Informaţia a fost transmisă de surse diplomatice pentru agenţia Reuters.

Va rămâne însă în vigoare un embargou armat împotriva fostei republici sovietice.

Diplomaţii europeni ar urma astfel să suspende interdicţiile privind vizele şi îngheţarea bunurilor celei mai mari părţi a celor circa 200 de persoane care se află sub sancţiuni pentru abuzuri ale drepturilor, de la alegerile din 2004.

În schimb, patru membri ai serviciilor de securitate ale lui Lukaşenko, suspectaţi că ar sta în spatele dispariţiei opozanţilor politici, vor rămâne sub aceste sancţiuni.

O decizie oficială ar putea fi luată săptămâna viitoare la o întâlnire a diplomaţilor Uniunii Europene şi ar putea implica extinderea oficială a sancţiunilor, care expiră pe 31 octombrie, dar cu suspendarea aplicării lor pentru un an, mai transmit surse apropiate dezbaterii.

Unii diplomaţi preferă totuşi să aştepte până după alegerile din Belarus, de pe 11 octombrie, pe care este de aşteptat să le câştige din nou Lukaşenko, aflat la putere de 21 de ani.

CITIȚI ȘI...