Aproape 2.500 de produse periculoase au fost retrase din UE în 2014

by Genko Genko

Aproape 2.500 de produse, din diferite categorii, cum ar fi jucării sau automobile, au fost interzise în 2014 pe pieţele din Uniunea Europeană pentru că au fost considerate periculoase pentru consumatori, a anunţat luni Comisia Europeană.

În 2014, cele două categorii principale de produse pentru care s-au luat măsuri corective au fost jucăriile (28%) și articolele vestimentare, produsele textile și articolele de modă (23%). Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numără riscul de rănire, riscurile legate de substanțe chimice și riscurile de asfixiere, anunţă Agerpres.

Când statele membre ale Comisiei Europene depistează un produs care nu este sigur, trimit o notificare în Sistemul de alertă rapidă.

Numărul total de notificări efectuate în 2014 a fost de 2.435, o creștere de 3% în comparație cu 2013. În momentul emiterii notificării, toate celelalte țări vor căuta respectivul produs pe piețele lor, iar țările care îl vor găsi vor indica ce măsuri au luat: interzicerea sau oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale. În 2014, ca urmare a problemelor constatate, au fost luate 2.755 de astfel de măsuri.

China rămâne principala țară de origine a produselor semnalate în sistemul de alertă. Anul trecut, 64% din numărul total de notificări privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din China, la fel ca în 2013.

CITIȚI ȘI...