(INFOGRAFIC) Cum a transformat Lee Kuan Yew Singapore, din una dintre cele mai sărace țări din lume, în cea mai bogată

by Genko Genko

Primul șef al guvernului din Singapore, Lee Kuan Yew, principalul artizan al transformării orașului-stat, pe parcursul a trei decenii, în cea mai înfloritoare economie din Asia, s-a stins din viață luni la vârsta de 91 de ani.

Lee Kuan Yew, o minte strălucită, cu studii în Marea Britanie, a cunoscut Singapore încă din perioada în care orașul era o colonie a Japoniei.

Primul șef al guvernului din Singapore, în 1959, an în care orașul-stat s-a emancipat de sub tutela britanică, Lee Kuan Yew a cunoscut o longevitate excepțională în această funcție pe care a ocupat-o până în 1990 și a avut un rol determinant în obținerea independenței, la 1963, și apoi în separarea de Malaezia, doi ani mai târziu.

De altfel, la începutul anilor ’60, Singapore avea un PIB pe cap de locuitor egal cu cel al Malaeziei și puțin mai mare decât cele ale Chinei sau Indoneziei. Însă în 50 de ani, datorită reformelor celor ce-și condamna propriile rude la pușcărie pentru mită, micuțul stat care a ajuns astăzi la o populație de aproape 6 milioane de locuitori, a devenit practic cel mai bogat din lume, în funcție de prosperitatea locuitorilor săi.

Un infografic al publicației The Economist prezintă dezvoltarea extraordinară pe care a cunoscut-o Singapore sub conducerea sa.

20150321_gdc865_4

Sub conducerea sa, Singapore s-a bucurat de o dezvoltare economică spectaculoasă pentru a deveni unul din „tigrii asiatici”. Apărătorii drepturilor omului l-au criticat însă pe acest avocat de profesie pentru că a condus țara cu o mână de fier, o domnie în cursul căreia opozanții politici au fost trimiși la închisoare sau lipsiți de mijloace financiare din cauza costisitoarelor procese de calomnie.

Lee Kuan Yew a fost o personalitate foarte influentă în Singapore și în Asia. El a demisionat în 1990 pentru a-i lăsa locul principalului său colaborator, Goh Chok Tong. Acesta, la rândul său, i-a lăsat locul lui Lee Hsien Loong în 2004.

Partidul Acțiunii Populare pe care l-a înființat în 1954 a câștigat toate alegerile cu începere din 1959 și deține în prezent 80 din cele 87 de locuri ale parlamentului.

În prezent, țara este condusă de către fiul acestuia, Lee Hsien Loong.

CITIȚI ȘI...