Vreți să renunțați la cetățenia Republicii Moldova? Iată cât costă procedura

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cetăţenia Republicii Moldova, pentru unii, nu este atractivă. Potrivit ultimei ediţii a Monitorului Oficial, peste 170 de persoane au renunţat la cetăţenia moldovenească, iar cheltuielile pentru aceasta ajung până la peste 300 de euro. De cealaltă parte, cifra persoanelor, care au cerut să obţină sau să redobândească statutul de cetăţean cu drepturi depline a ţării noastre, este mult mai mică.

Potrivit Monitorului Oficial din 19 mai, 173 de persoane au renunţat la cetăţenia Republicii Moldova, iar şeful statului a semnat decrete în acest sens. În acelaşi timp, 12 cetăţeni, născuţi în alte state, dar care domiciliază în ţara noastră, au obţinut cetăţenia moldovenească. În cazul la 48 de persoane, şeful statului a semnat decretele de redobândire a cetăţeniei, scrie bizlaw.md.

Dacă e să vorbim de renunţarea la cetăţenia moldovenească, procedura este una care durează în timp şi costă.

Renunţarea la cetăţenia Republicii Moldova se aprobă persoanelor care au atins vârsta de 18 ani, cu condiţia prezentării adeverinţei privind deţinerea sau dobândirea cetăţeniei altui stat ori a garanţiei dobândirii cetăţeniei altui stat.

Cererea privind renunţarea la cetăţenia Republicii Moldova se adresează Preşedintelui Republicii Moldova şi se depune numai de către persoanele care au domiciliu legal şi obişnuit în străinătate, la reprezenţanta diplomatică sau instituţia consulară a Republicii Moldova.

Totuşi, Legea cu privire la cetăţenie spune că, dacă persoana căreia i s-a aprobat renunţarea la cetăţenia Republicii Moldova, în pofida garanţiei nu a obţinut cetăţenia unui alt stat, devine apatridă, decretul preşedintelui se abrogă.

Dosarul trebuie să fie depus la secţia consulară a ambasadelor Moldovei în ţara în care domiciliază solicitantul, achitând o taxă de 300 de euro. Aceasta poate varia, în funcţie de cerinţele fiecărei secţii consulare. Dosarul este remis autorităţilor Republicii Moldova, iar în termen de până la un an şeful statului trebuie să semneze decretul de renunţare la cetăţenie, scrie sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...