(VIDEO) TOP 10 momente memorabile din istoria Campionatului European de fotbal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Au mai rămas 15 zile până la primul fluier al Campionatului European de fotbal 2016, care va da startul partidei de deschidere, dintre Franța și România.

De-a lungul timpului, turneele finale europene au adus mai multe momente memorabile, selectate de către cei de la dolce-sport.ro.

Voleul lui Van Basten

A fost cel mai frumos gol din istoria Campionatului European, un concurent serios pentru cel mai frumos gol din toate timpurile. Era finala EURO 88, iar Olanda avea avantaj de un gol în fața Uniunii Sovietice, când legendarul jucător batav a reușit una dintre cele mai spectaculoase lovituri văzute până atunci. Niciun alt gol nu a fost mai demn de câștigarea unui Campionat European, iar victoria cu 2-0 a adus Olandei un titlu continental care avea să rămână singurul din palmares.

Dominația spaniolă

Nașterea tiki-taka, generația de aur a fotbalului spaniol și o echipă a Barcelonei considerată de mulți cea mai bună din istorie, a făcut din naționala Spaniei o adevărată forță a lumii. Generația lui Xavi și Iniesta a obținut trei trofee majore consecutiv: Euro 2008, Cupa Mondială 2010 și Euro 2012, ultimul dintre ele de o manieră categorică, având un singur gol primit. Victoria cu 4-0 în fața Italiei a intrat în istorie ca al doilea cel mai mare rezultat din finala competiției.

Golul minune al lui Gascoigne pentru Anglia

Recunoscut ca cel mai important gol al unei cariere turbulente, reușita lui Paul Gascoigne pe teren propriu în fața rivalei Scoția a devenit cel mai important moment pentru fotbalul britanic. Cu 10 minute înainte de finalul partidei de pe Wembley, în faza grupelor Euro 96, scoțienii au avut șansa de a egala din penalty. David Seaman a apărat, a lansat imediat mingea și ce a urmat a intrat în istorie. Gazza a ridicat mingea peste Collin Hendry și a șutat din voleu.

Revenirea de senzație a Franței în finala din 2000

După câștigarea Cupei Mondiale în 1998, pe teren propriu, Franța pornea ca favorită la Europeanul din 2000. Și parcursul a fost perfect până în finală, cu Spania și Portugalia printre victime. Dar Italia a avut alte planuri, iar golul lui Marco Delvecchio părea să decidă finala. Până când Sylvain Wiltord și David Trezeguet au intrat în teren. Wiltord a egalat dramatic în minutul 93, iar Trezeguet a marcat Golul de Aur.

Momentul de glorie al lui Oliver Bierhoff

Fotbalul a experimentat de-a lungul timpului mai multe schimbări de regulament, dar una dintre cele mai dezbătute a fost regula „golului de aur”. Euro 96, în Anglia, a fost primul turneu final unde s-a jucat cu această regulă și s-a dovedit importantă imediat. Germania ajungea în finală cu numai două goluri primite, dar risca să piardă când Petrick Berger a înscris pentru Cehia, cu 30 de minute înainte de final. Dar rezerva Oliver Bierhoff a intrat pe teren și a schimbat soarta meciului. A egalat, apoi a mai marcat o dată în prelungiri pentru a scrie istorie – primul turneu final decis de „golul de aur”

Nașterea execuției „Panenka”

În 1976, Germania de Vest era mare favorită, după câștigarea trofeelor la Euro 72 și Cupa Mondială din 1974. Antonin Panenka a ajutat Cehoslovacia să învingă Olanda în prelungiri, 3-1, pentru a-și asigura un loc în finală împotriva temuților nemți. A fost 2-0 pentru Cehoslovacia după numai 25 de minute, dar Germania de Vest a revenit și a împins meciul la loviturile de departajare. Aici o legendă s-a născut. Panenka a transformat penalty-ul decisiv, cu execuția care astăzi îi poartă numele.

Grecia șochează lumea întreagă

Grecia a sfidat toate calculele hârtiei în drumul spre titlul din 2004, trecând de Spania, Franța, Cehia și, nu în ultimul rând, Portugalia. Golul lui Angelos Charisteas a dus titlul în Grecia, o echipă aflată la abia al treilea turneu final. Grecii și-au câștigat toate meciuri din faza eliminatorie cu același scor, 1-0, stabilind cea mai mare surpriză de la campionatul european după victoria Danemarcei din 1992.

Platini inspiră Franța spre glorie

Nimeni nu-l putea opri pe Platini la începutul și mijlocul anilor 80. Liderul „cocoșilor” câștiga trei trofee consecutive ale Balonului de Aur, în 1983 și 1985, iar în mijlocul acestei perioade și-a adus și cea mai bună contribuție naționalei sale. Platini a înscris de 9 ori la turneul final din 1984, dintre care două hatrick-uri și un gol în ultimul minut de prelungiri în semifinala cu Portugalia. Starul lui Juventus a marcat apoi și în finala cu Spania, aducând primul titlu major pentru naționala Franței.

Danemarca rescrie istoria

Danemarca a uimit lumea fotbalului câștigând un turneu la care nici nu se calificase, în 1992. Intrați în competiție după excluderea Iugoslaviei, danezii au depășit toate așteptările. Cel mai greu moment a fost în semifinala cu Olanda, campioana en-titre. Marco Van Basten, eroul batavilor la Euro 88, a executat penaltyul decisiv, dar tânărul Peter Schmeichel a salvat și a trimis Danemarca în finală. În ultimul act, danezii și-au îndeplinit visul, învingând Germania lui Berty Vogts cu 2-0.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...