(VIDEO) Poţi să o fierbi, să o îngheţi, să o duci în spaţiu; Vieţuitoarea care se întoarce din morţi şi după zeci de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Există pe planeta aceasta o viețuitoare care, indiferent la ce condiții este expusă, va supraviețui, trezindu-se la viață de fiecare dată.

Tardigradele suportă lipsa de gravitație, care în cazul altor forme de viață duce la umflarea corpurilor precum un balon, capilarele cedând și sângele fierbând în vene. Acestea trec și testul radiațiilor, care ar face ca o viețuitoare să-și piardă cunoștința în 15 secunde, conform BBC.

Citeşte şi: (FOTO) Cum arată cea mai bătrână viețuitoare de pe Terra

Trimis în spațiu, un astfel de grup de animale, nu mai mari de un mm lungime, nu doar că a supraviețuit, însă femeile au depus și ouă. Mai mult, puii au fost perfect sănătoși.
[youtube link=”https://youtu.be/7W194GQ6fHI” width=”590″ height=”315″]
Citeşte şi: Noi dovezi privind existența vieții extraterestre: Izvoare de apă caldă pe un satelit al planetei Saturn

Tardigradele reușesc să trăiască în cele mai extreme locuri de pe Terra. Au fost descoperite la o altitudine de 5.546 de metri, în Himalaya, în apele termale din Japonia, dar și pe fundul oceanului, în Antarctica.

Aceste mici vietăți pot fi fierte de 150 de grade și înghețate, și vor scăpa cu viață.

Probabil cel mai bine adaptate vietăți de pe Pământ, tardigradele pur și simplu iau în râs „adaptările” altor viețuitoare de pe Terra. Au opt picioare, guri feroce, asemeni urșilor, dar în miniatură, cu dinți ce te bagă în groază, dacă-i vezi la microscop.

Dacă nu ar fi unele dintre cele mai mici animale din natură, ar fi chiar de speriat. Mărimea maximă la care ajung este de doar 1,5 mm, așa că nu pot fi văzute decât la microscop.

Există 900 de specii cunoscute de tardigrade. Cele mai multe își folosesc colții pentru a înțepa lichenii și algele și a le bea seva. Există însă și unele carnivore, speciile mai impunătoare atacându-și chiar rudele.

Citeşte şi: (FOTO) Impresionant: O nevăstuică zboară pe spatele unei ciocănitori

Mișună pe Terra de 500 de milioane de ani

Semn că sunt perfect adaptate, au fost găsite fosile ale acestor viețuitoare și de acum 500 de milioane de ani. Au fost descoperite în 1773 de un păstor german, Johann August Ephraim Goeze. Abia trei ani mai târziu, un om de știință italian a descoperit și super-puterile lor.

Lazzaro Spallanzani a adăugat apă rămășiței unei astfel de viețuitoare și a privit la microscop, scriind apoi despre descoperirile sale.

Chiar din 1702, un om de știință olandez, Anton van Leeuwenhoek, a descoperit că simpla adăugare a apei peste un fir de praf, aparent lipsit de viață, a reînviat micile viețuitoare. În decurs de o oră de la acest „duș”, multe mici viețuitoare au început să fie active.

Citeşte şi: (VIDEO) Viaţa spectaculoasă din lumea submarină

S-a crezut inițial că pot supraviețui fără apă luni întregi. Ulterior, s-a descoperit că pot rezista chiar zeci de ani. În cadrul unui experiment, au fost reînviate tardigrade dintr-o mostră de sol veche de 120 de ani, luată de la un muzeu.

Cum reușesc aceste mici animale să nu moară în perioada în care apa nu e de găsit? Pur și simplu își retrag capul și picioarele și intră într-o stare ce seamănă cu moartea. Rata metabolismului se menține la 0,01% din cea normală, așa reușind să supraviețuiască atâta amar de vreme. În momentul în care intră în contact cu apa, micile corpuri prind din nou viață.

În ceea ce privește temperaturile extreme pe care le poate suporta, experimentele au arătat că își revine fără probleme după ce sunt încălzite la 151 de grade Celsius, dar și după ce stau la temperaturi de minus 200 de grade timp de 21 de luni sau chiar în nitrogen lichid, la minus 253 de grade, în aceste condiții rezistând timp de 26 de ore.

Rezistă, timp de opt ore, și dacă stau în heliu lichid, la temperaturi de minus 272 de grade Celsius. Își revin imediat ce dau de apă.

Citeşte şi: Rușii pregătesc o Arcă a lui Noe: Vor congela ADN-urile tuturor viețuitoarelor de pe planetă


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...