(FOTO) Cum arată cea mai bătrână viețuitoare de pe Terra

by Genko Genko

Jonathan, o țestoasă care-și duce traiul pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud, este considerat a fi cel mai bătrân locuitor al planetei aflat în viață.

Conform BBC, Jonathan ar avea respectabila vârstă de 182 de ani, iar felul în care a ajuns el pe Sfânta Elena este un mister, deoarece țestoasele de acest fel nu locuiesc pe coasta de vest a Africii, ci provin din Seychelles, o insulă situată în Oceanul Indian. De acolo provine și numele speciei din care face parte Jonathan – ”Gigantul de Seychelles”.

Localnicii spun că țestoasa ar fi cea mai în vârstă din lume, considerând că s-ar fi născut în anul 1832, deci că ar avea acum 182 de ani. În susținerea lor vine și o poză cu Jonathan realizată în anul 1882. În imagine țestoasa are aceleași dimensiuni ca și astăzi, iar pentru a ajunge la o asemenea mărime este nevoie de cel puțin 50 de ani, spun și cercetătorii.

_73544273_rexfeatures_825780b

O poză realizată la sfârșitul secolului XIX, când țestoasa atinsese deja deplina maturitate.

Nu mai puțin de 33 de guvernatori a avut insula ce aparține Marii Britanii din 1900 până în prezent și toți au avut grijă ca oaspetele de onoare să aibă parte de cel mai bun tratament. Cel mai probabil, aceasta ar fi ajuns pe Sfânta Elena adusă de vreo corabie, deaorece echipajele obișnuiau în secolul XIX să țină la bord astfel de animale pentru a avea la îndemână carne proaspătă.

Mark Capes, actualul guvernator al insulei are grija ca bătrânul locuitor să fie tratat cu cel mai înalt respect și în prezent, mai ales că trecerea anilor a lăsat semne importante pe sănătatea lui Jonathan. Acesta are cataractă și nu mai vede aproape deloc, iar mirosul și l-a pierdut complet. În schimb aude încă foarte bine, iar bananele și varza reprezintă mâncarea sa preferată.

_73558107_tortoise_jb464

Locuitorii din Sfânta Elena își doresc ca țestoasa să mai trăiască cel puțin 50 de ani pe insula lor, mai ales că animalele din această specie pot atinge vârsta de peste 200 de ani. Însă, cum  e bine să te pregătești din timp pentru orice, deja se colectează bani pentru a realiza o statuie din bronz post-mortem îndrăgitului locuitor al insulei.

CITIȚI ȘI...