(VIDEO) Platforma DA: Este o rușine pentru Moldova ca UE să impună astfel de condiționalități

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Faptul că Uniunea Europeană condiționează asistența macrofinanciară de unele reforme pe care Chișinăul ar fi trebuit demult să le îndeplinească, fără ca cineva să-i ceară acest lucru, reprezintă o rușine pentru Republica Moldova și actuala guvernare, susțin liderii Platformei Demnitate și Adevăr.

Potrivit acestora, este o premieră ca în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană acordarea finanțării macro-financiare să depindă de îndeplinirea unui număr extins de condiții de ordin politic, juridic, financiar-economic, anti-corupție și bună guvernare a sectorului public.

„Mai mult, dacă în anul 2014 ponderea granturilor a constituit 65 % din întregul volum al asistenței financiare din partea UE, atunci pachetul actual al sprijinului macro-financiar prevede doar 27 % de finanțări nerambursabile. Restul sumei o constituie credite, care urmează să fie rambursate de următoarele generații. Este evident că regimul Plahotniuc, profund anti-european după metodele de guvernare, nu este credibil pentru partenerii noștrii europeni. Menționăm, în special, că o condiționare importantă, privind respectarea de către guvernare a mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a edificării unui sistem parlamentar multipartit, a statului de drept și respectarea drepturilor omului, a apărut în contextul adoptării de către tandemul Plahotniuc – Dodon a modificării antidemocratice a sistemului electoral”, a declarat președintele partidului, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

El a condamnat gestul Partidului Democrat, „care în ultimii 8 ani nu a lipsit nici o zi de la guvernare și poartă toată responsabilitatea pentru degradarea țării, tergiversarea reformelor și profanarea valorilor europene, preferând să vină cu un mesaj triumfalist, plasând responsabilitatea pentru eșecurile anterioare pe umerii foștilor colegi din coalițiile de guvernare”.

„Guvernul Plahotniuc – Filip a avut la dispoziție toate pârghiile necesare pentru a implementa la timp legi și reforme prevăzute în lista de condiționalități impuse acum de UE, precum recuperarea activelor fraudate din cele trei bănci, cu tragerea la răspundere a infractorilor reali, realizarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, funcțioarea reală a Autorității Naționale de Integritate, asigurarea independenței judecătorilor, fortificarea capacităților Curții de Conturi, perfecționarea sistemului achizițiilor publice, sporirea securității și eficienței energetice a țării, îmbunătățirea substanțială a climatului de afaceri, combaterea monopolului în mass media, etc. Cu toate acestea, autoritățile continuă tergiversarea vizibilă a reformelor și insistă asupra etapizării îndeplinirii celor 28 de condiționalități ale UE”, a mai spus Năstase.

Reieșind din cele expuse mai sus și ținând cont de interesele cetățenilor Republicii Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr cere ca până la sosirea misiunii de evaluare din partea Uniunii Europene, guvernarea să îndeplinească următoarele acțiuni:

1. Publicarea raportului Kroll 2.

2. Anularea votul mixt.

3. Renunțarea la eliberarea de răspundere penală, sub paravanul decriminalizării activităților economice, a persoanelor culpabile din sectorul bancar.

4. Îndeplinirea tuturor celor 28 de condiționalități, necesară pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...