Dionis Cenuşa: „Europenizarea” Constituţiei poate produce mai multă opoziţie în interiorul ţării, alimentând viziuni anti-UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aventura cu „europenizarea” Constituţiei serveşte intereselor particulare ale Partidului Democrat din Moldova şi ale lui Vladimir Plahotniuc, şi nu este o necesitate obiectivă pentru procesul de reformă şi comunicarea efectivă cu societatea privind integrarea europeană. Despre aceasta scrie comentatorul politic Dionis Cenuşa pe pagina sa de Facebook, potrivit căruia, problema constă nu atât în avizul Curţii Constituţionale, care ar face posibilă modificarea Constituţiei deja în vara anului 2018, ci în „ambiţiile PDM şi ale lui Vladimir Plahotniuc de a intra în istorie ca forţe care au permanentizat integrarea europeană, încorporând-o în Legea Supremă”.

„Actuala guvernare omite, conştient, câteva aspecte esenţiale: A. publicul moldovenesc este divizat pe principii geopolitice; B. Nu există o majoritate pro-europeană nici în rândul tuturor forţelor politice, dar nici în societate. C. modificarea Constituţiei de către un Parlament cu o legitimitate foarte redusă va fi percepută ca o acţiune de forţare; D. „Europenizarea” Constituţiei poate produce mai multă opoziţie în interiorul ţării, alimentând viziuni anti-UE în ţară şi în regiunile acesteia (Găgăuzia)”, scrie Dionis Cenuşa pe pagina sa de Facebook după ce azi Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv proiectului înaintat de PD privind introducerea sintagmei „integrarea europeană” în textul Constituţiei.

Vedeţi şi: Curtea Constituțională, de partea PD: Sintagma ,,integrare europeană” poate fi introdusă în Constituție

Comentatorul politic susţine că „această iniţiativă va fi în detrimentul procesului de reintegrare a ţării şi va deteriora relaţiile cu Găgăuzia” şi „nu poate substitui implementarea reformelor necesare”, iar „transpunerea Acordului de Asociere va apropia Moldova de UE mai tare decât geopolitizarea inutilă şi periculoasă a Constituţiei”.

„În fine, iniţiativa dată va diminua încercările UE de a-şi îmbunătăţi imaginea în Moldova, dar şi va încuraja dezinformarea anti-europeană din partea Rusiei”, a mai constatat acesta.

Citiţi şi: Reacţia lui Dodon după ce CC a decis că sintagma ,,integrare europeană” poate fi introdusă în Constituție


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...