Reacţia lui Dodon după ce CC a decis că sintagma ,,integrare europeană” poate fi introdusă în Constituție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful statului Igor Dodon anunţă că va face „tot posibilul” pentru ca sintagma „integrare europeană” să nu fie introdusă în Constituție şi recomandă guvernării să organizeze un referendum în acest sens, motivând că doar poporul este în drept să decidă vectorul țării. Reacţia vine după ce Curtea Constituțională a decis astăzi că Legea Supremă poate fi modificată prin introducerea sintagmei „integrare europeană”, la doleanța Partidului Democrat.

„Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă încă o dată faptul că această instituție nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării”, a reacționat Dodon.

„Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie. Mai mult ca atât, CC a neglijat totalmente şi art. 2 din Legea Supremă „Suveranitatea şi puterea de stat”, care, în alin. 2, prevede: „Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”. În cazul de faţă, partidul de guvernământ încearcă să folosească puterea în numele interesului propriu”, mai spune şeful statului.

Citeşte şi: Curtea Constituțională, de partea PD: Sintagma ,,integrare europeană” poate fi introdusă în Constituție

În această situaţie, Dodon anunţă că „normal ar fi fost ca să fie organizat un referendum naţional, numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituţie”. Astfel, acesta promite să facă „tot posibilul” ca să nu să se ajungă la adoptarea proiectului de lege de către Parlament în legislatura actuală.

CC a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituţie chiar dacă art. 5 din Legea Supremă „Democraţia şi pluralismul politic”, în alin 2. prevede că „nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...