(VIDEO) Record: Cea mai adâncă scufundare a unui echipaj în Oceanul Planetar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La 23 ianuarie 1960, un echipaj format din inginerul și oceanograful elvețian Jacques Piccard (1922-2008, fiul inventatorului Auguste Piccard) și locotenentul de marină american Donald Walsh, aflat în batiscaful Trieste, a atins adâncimea maximă de 10.911 m în Challenger Deep o secțiune a Gropii Marianelor situată la aproximativ 200 km de Guam, în vestul Oceanului Pacific, potrivit www.guinnessworldrecords.com.

Batiscaful este un submarin de explorare a abisurilor oceanice care se poate deplasa prin mijloace proprii. Batiscaful a fost inventat în 1940, de fizicianul, inventatorul și exploratorul elvețian Auguste Piccard (1884-1962). La bordul lui FNRS-2, exploratorul a realizat în 1948, o serie de scufundări în ocean.

Coborârea batiscafului Trieste s-a făcut de-a lungul a aproape 5 ore. Acesta nu era dotat cu echipament științific și nu au avut loc niciun fel de experimente la bordul său. Misiunea sa a fost aceea de a demonstra că se poate atinge fundul oceanului în cea mai adâncă zonă a sa.

Piccard și Walsh au observat pești plați și o nouă specie de creveți. Pe atunci nimeni nu credea că la asemenea adâncimi poate exista viață, consemnează www.swissinfo.ch. Suportând însă o presiune de 1.000 de ori mai mare decât cea de la nivelul mării, sticla groasă de 19 cm s-a fisurat, echipajul fiind nevoit ca după 20 de minute petrecute în cel mai adânc loc din ocean să revină la suprafață. Ascensiunea a început odată cu aruncarea balastului și a durat cam trei ore.

Jaques Piccard a relatat despre expediție în volumul „Seven Miles Down”, împreună cu Robert Deitz, un important geolog care l-a ajutat la planificarea acestei misiuni. Trieste nu a mai fost implicat în nicio altă expediție, deoarece întreținerea și manevrarea implicau costuri foarte mari. În 1961 a fost scos din uz.

Groapa Marianelor este situată în vestul Oceanului Pacific, la aproximativ 200 km est de Insulele Mariane. Groapa are forma unei semiluni, cu o lungime de 2.250 kilometri și o lățime de 69 de kilometri. Cea mai adâncă zonă este Challenger Deep și are, conform ultimelor măsurători, 11.022 m.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...