Viaţa în Mosul, marele oraş cucerit de Statul Islamic: colaps, represiune şi gunoi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Condițiile din Mosul, cel mai mare oraș aflat sub controlul Statului Islamic, s-au deteriorat dramatic, spun locuitorii, lipsind apa, nemaiexistând instituții publice funcționale, iar economia locală este în colaps.

Într-o serie de interviuri, locuitorii orașului irakian înfățișează o imagine sumbră a vieții sub stăpânirea ISIL. Ei spun că nemulțumirea față de militanții care au cucerit orașul în urmă cu 5 luni e în creștere, scrie The Guardian.

Citeşte şi: Ostaticii deţinuţi de gruparea Stat Islamic au fost torturaţi luni întregi înainte de decapitare

Cele mai multe instituții publice nu mai lucrează și nu mai asigură servicii, iar aproape întregul sector privat și proiectele de construcție cu bani guvernamentali s-au oprit. Mii de muncitori au rămas fără locuri de muncă.

Locuitorii spun că realitatea e departe de propagandă Statului Islamic care publică în revista sa oficială, „Dabiq”, fotografii care arată un stat funcțional, cum ar fi un azil islamic pentru bătrâni sau un medic care consultă un tânăr la o clinică de tratament al cancerului.

Ziad, un muncitor în construcții în vârstă de 34 de ani, spune că stă majoritatea timpului acasă și este îngrijorat pentru viitorul familiei sale. „Când găsești câte ceva de muncă, angajatorii plătesc foarte puțin”, a povestit el.

Prețul pentru kerosen s-a triplat din iunie, de la 95.000 de dinari pe baril, la 300.000, aproximativ 161 de lire sterline. Prețul multor altor bunuri de bază a crescut, iar gunoaiele se acumulează pe străzi.

Inflația a crescut de când forțele kurde au recapturat punctul de frontieră de la Rabia, dintre Irak și Siria, care era o poziție cheie pentru rutele de aprovizionare ale ISIL. Imediat, în doar două săptămâni, prețul kilogramului de roșii a crescut de la 250 de dinari la 1.500.

„Avem două ore de electricitate timp de 4 zile și câteodată numai o dată pe săptămână”, spune Khaleda, un funcționar guvernamental în vârstă de 49 de ani. Și copiii suferă. Pentru cei mai mulți dintre elevii din Mosul, preluarea orașului de către islamiști înseamnă că nu au mai putut să își ia examenele de sfârșit de an.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) „Puii Statului Islamic”: Cum sunt copiii educaţi în şcoala Jihadului

Multe familii au hotărât să întreprindă călătorii periculoase în Kurdistanul irakian pentru ca în școlile de acolo copiii lor să își poate da examenele.

Când ISIL a capturat orașul în vară, mulți suniţi, care au suportat cu greu politicile sectare ale guvernului condus de fostul premier șiit Nouri al-Maliki, au fost fericiți să îi vadă fugind pe polițiștii și militarii care aparțineau majorității șiite. Mulți localnici au ajuns acum la concluzia că guvernarea islamică nu e mai bună, ba chiar mai rea decât ce era înainte.

Dara a plecat din Moșul în urmă cu două luni și trăiește în provincia Suleimania din regiunea kurdă, însă ține legătură cu prietenii și rudele din Moșul. „Oamenii au ajuns atât de săraci și disperați încât ar fi fericit să vină oricine și să-i scape de ISIL”, spune ea. Ar prefera chiar și mult urâta armată irakiană.

În ultimele luni, atmosfera de represiune și intimidare a crescut. Statul Islamic a obligat creștinii și alte minorități să părăsească orașul. Au avut loc decapitări în public și execuții ale celor considerați o amenințare, a medicilor, parlamentarilor și a cetățenilor obișnuiți. La începutul lunii, a fost executat un jurnalist kurd, Muhannad al-Ugaili.

Citeşte şi: ONU: Statul Islamic, „o mișcare diabolică” care poate provoca un genocid în Orientul Mijlociu

În septembrie, luptătorii ISIL au executat o cunoscută femeie avocat, Sameera Salih Ali al-Nuaimy, care comentase pe Facebook calificând bombardarea de către ISIL a moscheilor și templelor drept „barbară”. O instanță islamică a condamnat-o pentru „apostazie” și apoi a fost împușcată.

Când grupul a cucerit Mosulul, și-a numit proprii imami în majoritatea moscheilor din oraș. Luptătorii ISIL au încercat să îi facă pe imamii ceilalți să jure credință califului al-Baghdadi. Unul dintre predicatorii unei moschei din sudul orașului a refuzat, spunând că interpretarea islamului în variantă jihadistă nu poate să se impună în fața altora.

Militanții și-au dat seama că nu îl pot ucide pe el și pe alți 33 care refuzaseră să jure credință pentru că toți aveau o influență mare în rândul oamenilor. Atunci, le-au interzis să mai predice în moschei, iar cel puțin 6 au fost arestați. Cel mai important dintre ei este arestat la domiciliu.

Imediat, moscheea în care predica acesta a devenit foarte populară și mulțimile se adună zilnic pe străzile de lângă clădire.

Citeşte şi: (VIDEO) Statul Islamic îl ameninţă pe Obama cu decapitarea: Steagul negru va flutura în fiecare ţară


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...