Usturoiul negru: lucruri neştiute şi beneficii miraculoase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Usturoiul negru a fost, timp de secole, unul dintre secretele longevității asiaticilor, iar procedeul obținerii sale a fost păstrat cu sfințenie de către coreeni până de curând. Cultivarea usturoiului negru este similară cu cea a unui soi tradițional, dar după recoltare, cățeii sunt macerați în condiții speciale.

Usturoiul negru sau usturoiul fermentat este o specialitate tradiţională în bucătăria coreeană care, mai nou, a devenit extrem de răspândită în America de Nord, ocupând un loc important în ultimul timp şi pe mesele multor europeni.

Deşi este extrem de sănătos, usturoiul are dezavantajul că nu poate fi consumat la orice masă şi nici cu oricine. Însă această problemă şi-a găsit o rezolvare, odată cu intrarea pe piaţă a usturoiului negru.

Consumându-l, acesta oferă toată savoarea şi ceva dulceaţă în plus, fără a lăsa dâre de miros în urmă. Nu lasă gust neplăcut şi nici miros, ceea ce îl face foarte căutat. Din păcate, şi preţul este pe măsură, putând fi cumpărat din supermarketurile britanice la preţul de circa 10 lire sterline căpăţâna. În România, preţul acestuia ajunge până la 50 RON, pentru o căpăţână. Dacă am transforma aceste sume în lei moldoveneşti am da peste sume astronomice pentru buzunarul nostru, de 200-250 lei pentru o singură căpăţână, care nu depăşeşte 20-30 de grame.

Usturoiul negru, care face furori mai nou, putând fi consumat fără grijă când mergeţi la întâlnire, nu se deosebeşte cu nimic de soiurile cunoscute, singura diferenţă constând în felul în care este tratat, după ce a fost cules. Practic, acesta se lasă la fermentat, la temperaturi de 55-65 grade Celsius, timp de la 10 până la 40 de zile. Cu cât procesul de fermentare durează mai mult, cu atât este usturoiul negru mai bun şi respectiv şi mai scump. Procesul de fermentaţie a acestuia este unul foarte costisitor, ţinând cont de faptul că timp de 40 de zile trebuie să fie ţinut sub temperaturi înalte, asta aducând şi la un consum enorm de energie.

Vracii şi medicii din vechime din Asia foloseau această metodă de a fermenta usturoiul, pentru a extrage cele mai sănătoase proprietăţi din usturoi, reducând intoleranţa la digerare şi gustul neplăcut pentru unii.

Usturoiul negru a devenit cunoscut mai ales după 2004, când un coreean – Scott Kim a pus bazele companiei Black Garlin Inc. în Coreea de Sud. A fost momentul în care usturoiul negru a ajuns, cu adevărat, pe piață și a început să fie exportat în toate colțurile lumii. În Marea Britanie, acest aliment a ajuns cunoscut după ce a fost prezentat în cadrul unui program culinar la BBC, însă, în Europa nu există un producător puternic, care să producă usturoi negru în cantităţi industriale.

Un fermier din Piatra Neamţ, România unicul producător de usturoi negru din Europa

Un fermier din România, pare deocamdată să fie şi unicul din Europa care a pus bazele unei astfel de afaceri foarte profitabile, cum o spune chiar el.

În 2011, Gabi Sandu ”s-a nimerit” prin Coreea de Sud, cum îi place să spună, locul unde a gustat prima dată usturoiul negru. L-a cucerit pe loc. ”Nu are acel miros supărător, dar are o aromă profundă. Când m-am documentat ulterior și am citit cât este de bun pentru sănătate, că este folosit în centre medicale, m-am decis să devin și eu producător de usturoi negru. Dacă voi reuși această performanță nu voi fi singurul din România, ci singurul producător de usturoi negru din Europa!”, a declarat agricultorul pentru Agrointeligență.

La ferma sa din Piatra Neamț, Gabi Sandu a reușit, după doi ani, să aclimatizeze soiul asiatic de usturoi, dar acest lucru nu este suficient. Deocamdată, fermierul nemțean are o rată de succes de 60-70% când vine vorba despre producția de usturoi negru. Speră că în curând – cel târziu anul viitor, să poată pune pe piață mult căutatul ingredient asiatic în cantități en-gros.

Are gust şi miros plăcut

Fermentaţia face ca usturoiul negru să aibă o consistenţă de jeleu, mai moale şi uşoară decât cel alb. Totodată, aroma puternică a usturoiului alb aproape că lipseşte în usturoiul negru. Mulţi oameni spun că usturoiul negru are un gust asemănător prunelor uscate, uşor afumat, dulceag şi cu consistenţa unei caramele.

Usturoiul negru nu modifică mirosul corporal după consum şi poate fi mâncat chiar gol, în cantităţi mari, pentru că nu mai are iuţeala usturoiului alb.

Pe lângă multitudinea de antioxidanţi, usturoiul negru este un produs 100% natural, obţinut prin fermentaţie şi, dacă este provenit dintr-un lot nemodificat sau alterat chimic, este şi 100% curat.

Beneficiile pentru sănătate

În Coreea, usturoiul negru este folosit de sute de ani, fiind apreciat în primul rând pentru efectele sale energizante. el este recunoscut ca un condiment bogat în antioxidanți, un aliment anti-cancer și cu efecte benefice în lupta cu colesterolul. În plus faţă de usturoiul tradiţional, cel negru, la maturare, îşi activează S-alicina, care este prezentă în concentraţie mai mare şi asistă la absorbţia alicinei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...