Usatîi, despre solicitarea Chişinăului la ONU privind trupele ruse din Transnistria: Fără perspectivă. Nimeni nu va discuta cu Plahotniuc despre asta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tentativele guvernului de la Chişinău de a include pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU chesiunea privind retragerea din regiunea transnistreană a trupelor militare ruse şi scoaterea din ţară a depozitelor de armament de la Kobasna, sunt fără de perspectivă, din orice punct de vedere, dar puţin probabil că la Chişinău speră la un alt rezultat. Aceasta este opinia preşedintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, privind solicitarea vociferată de reprezentantul permanent al Moldovei pe lângă ONU, Victor Moraru, şi confirmată oficial de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit lui Usatîi, este de înţeles de ce solicitarea este adresată pe linia Adunării Generale a ONU şi nu Consiliului de Securitate al Organizaţiei. Asta deoarece, spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate, cele ale Adunării Generale nu solicită consens, iar delegaţia rusă nu poate uza de dreptul de veto în privinţa unui asemenea act. „Totuşi, există o nuanţă: ele poartă doar un caracter de recomandare”, a menţionat politicianul pe pagina sa de Facebook.

Vedeţi şi: Confirmare oficială: Moldova cere ONU retragerea trupelor rusești din Transnistria

„Vedem cum continuă forţarea artificială a situaţiei din jurul Transnistriei. Scopul este de a arăta Occidentului de partea cui, în conflictul dintre SUA şi Rusia este micul clan mafiot, care controlează teritoriul dintre Prut şi Nistru”, se arată convins Usatîi.

Citiţi şi: Igor Dodon, despre solicitarea autorităţilor la ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria: PR lipsit de consistenţă

Potrivit preşedintelui „Partidului Nostru”, chiar dacă rezoluţia va fi inclusă pe ordinea de zi o sesiunii ONU, şi chiar dacă va fi adoptată, „niciun militar rus nu va părăsi Transnistria, atât timp cât nu vor exista garanţii privind excluderea rezolvării pe cale militară a conflictului îngheţat”. „Cu Plahotniuc în privinţa unor asemenea garanţii nimeni nici nu va încerca să discute – acest om nu este crezut nici în vest, nici în est. Cât timp în Moldova activează actualul regim, unificarea paşnică a ţării este imposibilă în principiu”, a concluzionat politicianul aflat în opoziţie.

La acelaşi subiect: Moldova cere ONU să analizeze retragerea trupelor rusești din Transnistria


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...