Igor Dodon, despre solicitarea autorităţilor la ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria: PR lipsit de consistenţă

by Genko Genko

Preşedintele Igor Dodon reacţionează la solicitarea reprezentantului permanent al Moldovei pe lângă ONU de a include pe agenda sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei, care urmează să aibă loc în septembrie, chestiunea privind retragerea trupelor militare ruse din Transnistria, menţionând că misiunea de pacificatori trebuie examinată separat de chestiunea privind aflarea bazei militare ruse în stânga Nistrului. Astfel, şeful statului consideră această solicitare drept un simplu pas de PR.

Igor Dodon susţine că, potrivit experienţei de 25 de ani, misiunea de pacificatori a fost şi este „una de succes şi trebuie continuată”, în timp ce retragerea bazei militare este posibilă „în cazul rezolvării politice a conflictului”. „Noi considerăm că este un pas de PR lipsit de consistenţă”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

„Decât să se ocupe de lansarea prafului în ochii curatorilor şi păpuşarilor occidentali, recomandăm Guvernului să se concentreze pe paşi concreţi privind restabilirea încrederii între Tiraspol şi Chişinău, rezolvarea problemelor oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, reluarea procesului de negocieri în formatul 5+2”, a mai scrie preşedintele pe reţeaua de socializare.

Amintim că reprezentantul permanent al Republicii Moldova de pe lângă ONU, Victor Moraru, a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să includă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU, care va începe la 12 septembrie, întrebarea privind retragerea definitivă a trupelor militare ruse din Transnistria, solicitare confirmată şi de către președintele Parlamentului, Andrian Candu.

CITIȚI ȘI...