Majoritatea germanilor cred că rezultatul alegerilor este deja decis în favoarea Angelei Merkel

by Genko Genko

Aproximativ 76% dintre cetățenii germani intervievați în cadrul unui sondaj cred că alegerile legislative din 24 septembrie sunt deja decise în favoarea formațiunii creștin-democrate conduse de cancelarul Angela Merkel, ce aspiră la al patrulea mandat în fruntea guvernului, și numai 19% dintre cei chestionați dau o șansă de succes social-democraților lui Martin Schulz, informează miercuri agenția EFE.

În luna mai, 30% dintre participanții la un sondaj asemănător credeau într-un triumf al Partidului Social-Democrat (SPD). În rândul simpatizanților formațiunii social-democrate, acest procent era atunci de 39%, iar acum a scăzut la 25%.

Conform sondajului efectuat de institutul Forsa, numai 35% dintre cei intervievați estimează că societatea germană își dorește o schimbare a actualului guvern de coaliție între creștin-democrați și social-democrați, procent de asemenea în scădere față de sondajele anterioare, 59% în martie și 40% în mai.

În ceea ce privește intențiile de vot, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) are un avans de 14 procente în fața Partidului Social-Democrat (SPD): creștin-democrații sunt cotați cu 38%, iar social-democrații — cu 24%. Formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este cotată cu circa 9% în intențiile de vot, la fel ca partidul de stânga Die Linke, cu un procent în urma lor fiind Partidul Liber-Democrat (FDP).

Pe de altă parte, dacă ar exista posibilitatea alegerii directe a cancelarului, 50% dintre participanții la sondaj au spus că ar vota-o pe Merkel, și numai 23% l-ar alege pe Schulz.

CITIȚI ȘI...