Un centru de instruire pentru polițiști va fi construit până în 2020. Proiectul costă 15 milioane de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste trei ani polițiștii moldoveni s-ar putea antrena într-un centru de instruire modern, de rang european. Cel puțin asta spune ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, care menționează că un asemenea centru va fi dotat cu poligoane de tragere, poligoane pentru conducerea mașinilor dar și condiții bune de trai, cazare și alimentare.

Pentru a implementa un asemenea proiect este nevoie, însă, de 15 milioane de euro. O mare parte din bani este oferită de Uniunea Europeană.

Centrul va fi construit cu suportul bugetar al UE- 10 milioane de euro. Banii vor fi de ajuns pentru a ridica centrul dar pentru a-l dota cu cele necesare, sigur că ar mai fi nevoie de 5 milioane. Lucrul acesta noi îl vom decide după ce vom construi centrul iar la capitolul dotări vom identifica și alte soluții inclusiv și cu alți parteneri de dezvoltare”, a menționat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Centrul ar putea fi construit până în 2020. În 2019 se va forma primul grup de subofițeri care vor beneficia de instruire.

Acest proiect este dirijat de viceministrul Dorin Purice. Avem 60% subofițeri și 40% ofițeri. Centrul nu are menirea de a substitui instituțiile de învățământ deja existente. Mă refer la Academia de Poliție și Colegiul Poliției de Frontieră de la Ungheni. Aici vor fi instruiți în special subofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și care va permite să avem în stradă subofițeri care vor fi bine pregătiți. Un scop al nostru este să ridicăm încrederea în poliție”, a menționat ministrul Jizdan.

Totodată, ministrul a menționat că, de cele mai multe ori, polițiștii sunt instruiți teoretic iar la modul practic le vine mai greu să se adapteze unor condiții. Scopul unui asemenea centru este anume acumularea deprinderilor practice.

Când am ajuns în Moldova acum aproximativ patru ani, am observat că sunt anumite întrebări legate de asistența oferită, pentru care, de fiecare dată, trebuie să găsim răspunsuri. Ce anume o facem, din ce motiv, cum o facem și care sunt rezultatele obținute? Ce s-a făcut a oferit deja răspuns domnul Jizdan. De ce? Când am ajuns aici, anumite autorități și-au demonstrat angajamentul față de reformare. Era o speranță și speranța mai este aici că se va schimba și transforma sistemul de forță din timpuri sovietice spre o organizație care să deservească cetățenii. În multe state europene anume organele de ocrotire a normelor de drept sunt cele care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației”, a spus șeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Sondajele din Moldova arată, însă, altceva. De cele mai multe ori, poliția nu ocupă locuri de frunte în topul încrederii populației.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...