UE ia măsuri excepționale pentru a susține sectorul fructelor, în urma embargoului Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană va adopta măsuri excepționale pentru a susține sectorul piersicilor și nectarinelor, care este în centrul unei concurențe aprige între Franța, Italia și Spania și care a fost afectat de vremea nefavorabilă și de embargoul impus de Moscova produselor agroalimentare europene.

„În urma recentei scăderi a prețurilor pe piețele de piersici și nectarine, este nevoie de o acțiune urgentă (…). Propun astăzi ca CE să adopte măsuri retroactive imediate care să vizeze reducerea ofertei și favorizarea cererii”, a precizat într-un comunicat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș.

Este vorba în special de a crește de la 5% la 10% volumul fructelor autorizate a fi retrase de pe piață și distribuite gratuit. Măsuri excepționale vor fi de asemenea luate pentru a-i susține pe producătorii individuali, potrivit Comisiei.

Decizia formală va fi luată în următoarele săptămâni, însă ea se aplică retroactiv începând de luni.

Adoptarea acestei măsuri se afla „pe masa discuțiilor încă de săptămâna trecută, însă anunțul privind restricționarea importurilor de către Rusia riscă să agraveze și mai mult situația pe piața (piersicilor și nectarinelor) și a accelerat necesitatea unei acțiuni”, a subliniat Comisia.

„Nu voi ezita să acționez și să folosesc noul cadrul al PAC (Politica Agricolă Comună) pentru a furniza în timp util și într-un mod proporționat un sprijin pentru piețele (în dificultate). Acest prim pas este un semnal”, a insistat Cioloș.

„Urmărim îndeaproape piețele și nu vom ezita să facem la fel pentru a ajuta și alte sectoare care depind de exporturile spre Rusia, dacă va fi necesar”, a atras el atenția.

Chiar și înainte de embargoul impus de Moscova produselor agroalimentare europene, sectorul piersicilor și nectarinelor era unul în dificultate, în special din cauza condițiilor meteo „nefavorabile din acest an”, caracterizate printr-o primăvară blândă care a impulsionat producția, urmată de o vară răcoroasă și umedă în care consumul de astfel de fructe a scăzut semnificativ.

UE produce în fiecare an 2,5 milioane de tone de piersici și 1,2 milioane de tone de nectarine, cei mai mari producători fiind Italia, Spania, Franța și Grecia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...