Trucuri utile ca să păstrezi legume şi fructe în condiţii bune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ai cumpărat ce e mai bun din piaţă sau de la supermarket şi vrei să profiţi din plin de fructele şi legumele pe care le ai. Pentru unele este suficient să le pui în frigider, dar câteva dintre ele au câteva reguli mai speciale. Află cum să păstrezi în condiţii bune roşiile, căpşunele, strugurii sau sparanghelul, astfel încât să fie proaspete şi delicioase mai mult timp.

Citeşte şi: Superalimentele toamnei: 10 fructe şi legume de pus în coşul de cumpărături

1. Roșii cărnoase și perfect coapte
Roșiile nu au nevoie de frigider ca să fie perfecte. Temperaturile scăzute deteriorează membrana din interiorul lor și le schimbă gustul. O roșie nu prea coaptă se va transforma într-o bunătate dacă o așezi pe un pervaz însorit. Roșiile perfect coapte se păstrează la temperatura camerei și se consumă în câteva zile după ce le-ai cumpărat. Dacă roșiile nu mai au codiță verde (ceea ce se întâmplă de multe ori), așează-le pe pervaz sau pe blatul din bucătărie cu parte aceasta în jos, astfel încât umiditatea și aerul să nu poată pătrunde prin locul unde se află codița și să strice calitatea și fermitatea roșiilor.

2. Căpșune perfecte pentru mai multe zile
Căpșunele au o viață scurtă odată ce sunt culese. Este suficient să treacă o zi și fermitatea lor să aibă de suferit, de aceea este recomandat să le consumi rapid după ce le-ai cumpărat. Dacă vrei totuși să le păstrezi mai multe zile, nu le rupe codițele verzi (pentru că acestea împiedică pătrunderea aerului și umidității în fruct), nu le spăla decât în momentul consumării (pentru că astfel previi înmuierea lor) și nu le așeza grămadă în sertarul de la frigider. Ca să profiți de ele pentru câteva zile în plus e important să le ții la frigider.

Pune-le în straturi, în recipiente de plastic sau sticlă cu capac, iar între fiecare strat de căpșune așează câte un șervețel de hârtie. Dacă vrei să le mănânci simple, lasă-le să ajungă la temperatura camerei pentru că o căpșună caldă are un gust infinit mai bun decât una extrem de rece.

3. Fii precaut cu fructele și legumele aduse „cu paşaport”
Oricât de tentante ar fi niște pere din China sau niște struguri din Mexic în extrasezon, trebuie să te gândești că fructele sau legumele aduse din țări îndepărtate petrec câteva zile, dacă nu săptămâni, de când au fost culese până ajung la tine în farfurie, oricât de mult s-ar strădui producătorii să le menţină proaspete. Viața acestor alimente în frigiderul tău nu mai poate fi prelungită cu mult, iar calitatea lor are de suferit. Produsele cu etichetă locală au toate șansele să reziste mai mult timp și să aibă un gust mai bun.

Citeşte şi: Cum să alegi cele mai bune fructe şi legume de la piaţă şi din supermarket

4. Trucul care păstrează sparanghelul verde și crocant
Sparanghelul este o legumă sensibilă și destul de scumpă în magazine. Dacă tot ai dat o mică avere pe o legătură cu câteva fire de sparanghel, n-ar strica să îl păstrezi în condiții bune până când ești pregătit să îl gătești. Secretul este să îl pui la frigider într-un borcan cu puțină apă, astfel încât acesta să se hidrateze. Dacă sparanghelul a pierdut deja din fermitate poți să îl așezi pe șervețele de hârtie umezite pentru o jumătate de oră pentru a-și redobândi textura.

5. Citrice perfecte
Știi deja că lămâile și restul citricelor se păstrează bine la temperatura camerei, iar atunci când sunt mai calde pot fi stoarse mai ușor. Asta nu înseamnă că trebuie să le uiți într-un bol pe masă din bucătărie. Lasă-le afară doar pe care le vei folosi curând.

Un experiment făcut de cei de la revista Cooka’s Illustrated a arătat că lămâile păstrate la temperatura camerei au rezistat doar o săptămână până când au dat primele semne de uscare, în timp ce lămâile păstrate în frigider într-o pungă de plastic sigilată au rezistat mai bine, până la o lună. Scoate lămâile sau alte citrice din frigider cu câteva ore înainte să le foloseşti ca să le poţi stoarce mai uşor.

Citeşte şi: Cum trebuie să speli fructele şi legumele pentru a elimina toate bacteriile şi germenii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...