Cum să alegi cele mai bune fructe şi legume de la piaţă şi din supermarket

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Daca vrei să te bucuri de cele mai bune fructe şi legume, este foarte important să ştii să le cumperi. Iată câteva criterii care te ajută să le alegi pe cele mai proaspete şi mai bune ca gust.

Citeşte şi: 5 mituri vechi despre nutriţie. Care sunt de fapt cele mai bune alimente pentru sănătate

1. Greutatea: cu cât sunt mai grele, cu atât sunt mai gustoase
Aceasta „regulă” este valabilă atât în cazul fructelor, cât și în cel al legumelor. Greutatea este semn că sunt suculente și că sunt foarte aromate.

2. Culoarea: cu cât este mai aprinsă, cu atât este mai bine
Carotenoidele sunt antioxidanți prezenți în fructe și legume, care le conferă acestora culoare. Așadar, cu cât acestea sunt mai puternice, cu atât vor avea un gust mai bun și vor fi mai pline de nutrienți.

3. Forma și mărimea: nu respinge „ciudăţeniile”
Chiar dacă fructele și legumele de la piață nu arată perfect, ca în manuale, asta nu înseamnă că nu sunt bune. Din contra. Înseamnă că sunt naturale, că au fost lăsate să crească în voie și, cel mai probabil, vor fi foarte bune la gust.

Citeşte şi: 6 verdeţuri care te vor ţine mereu sănătos

4. Au frunzele laolaltă
Legumele care vin în multe straturi, precum andive, anghinare, țelină, varză, varza de Bruxelles, fenicul sau ceapa, trebuie să fie cât mai compacte. Este valabil și pentru broccoli, conopidă, sparanghel.

5. Pielea: netedă și fermă
Textura și calitatea cojilor de fructe și legume este extrem de importantă. Aici este cea mai mare concentrație de nutrienți.

6. Rădăcinoasele: să nu fie moi
În cazul cepei, morcovilor, cartofilor, sfeclei și al altor legume din clasa rădăcinoaselor, cu cât sunt mai tari, cu atât sunt mai bogate în nutrienți, mai proaspete și mai suculente.

Citeşte şi: 10 alimente pe care nu ar trebui să le ţii niciodată în frigider


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...