6 verdeţuri care te vor ţine mereu sănătos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sunt cele mai bogate în vitamine (A, B, K), minerale esenţiale precum calciu, potasiu şi magneziu, precum şi antioxidanţi, pe care nu le găseşti în altă parte. Consumate zi de zi, te ajută să previi boli grave şi să-ţi ţii sistemul imunitar la cote maxime.

Verdeţurile conţin şi fitochimicale, nişte compuşi naturali care previn îngroşarea arterelor şi scad inflamaţiile asociate cu problemele cardiace. De asemenea, combinaţia de nutrienţi protejează ADN-ul de radicalii liberi. Verdeţurile sunt şi cea mai bună sursă de nitraţi naturali, care îmbunătăţesc circulaţia sanguină în tot corpul.

Citeşte şi: 10 reţete simple şi extrem de sănătoase din doar 2 ingrediente

Frunzele de sfeclă roşie
1
De ce să le mănânci: Sfecla este în prezent folosită doar pentru rădăcină, însă în trecut era cultivată pentru frunze. Acestea au un conţinut bogat de fibre, calciu, fier, vitaminele A şi K, dar şi de antioxidanţi care protejează celulele de toxinele asociate cu apariţia cancerului, calmează inflamaţiile şi reduc riscurile de boli cardiace, diabet şi alte boli cronice.

Cum să le consumi: poţi să foloseşti frunzele de sfeclă ca să faci burrito. Umple-le cu quinoa, orez, creveţi sau pui, brânză de capră, roşii sau alte legume. Sau sotează-le în ulei de măsline cu puţin usturoi şi serveşte-le alături de muguri de pin şi coacăze.

Rucola
2
De ce să o mănânci mai des: Rucola are una dintre cele mai ridicate niveluri de nitraţi dintre verdeţuri, care îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Este, de asemenea, bogată în flavonoizi – antioxidanţi care luptă cu bolile de inimă şi cu unele forme de cancer.

Cum să o consumi: Rucola este un pic amară, aşa că foloseşte-o mai mult în salate, cu dressinguri dulci.

Frunzele de varză
3
De ce să le mănânci mai des: Dintre toate verdeţurile, varza calmează cel mai bine acizii din stomac, ceea ce te poate ajuta să scapi de colesterol şi să te protejeze de câteva forme de cancer. Varza conţine, de asemenea, şi o gamă specială de fitochimicale care hrănesc sistemul antioxidant al corpului.

Cum să le mănânci: cel mai simplu mod, aşa cum făcea mama, într-o salata cu roşii, ulei de măsline şi oţet sau zeamă de lămâie.

Varză chinezească
4
De ce să o mănânci: Varza Bok choy sau chinezească este o sursă excelentă de vitamina K, despre care se ştie că joacă un rol esenţial în sănătatea oaselor. Este foarte bună dacă îţi doreşti să slăbeşti, deoarece contribuie la o digestie sănătoasă, are un conţinut mare de fibre care asigură un tranzit intestinal sănătos şi un aport caloric redus.

Cum să o mănânci: Foloseşte-i partea albă pentru supe, iar frunzele transformă-le în salate.

Varza Kale
5
De ce să o mănânci: Are mai multă vitamina C decât o portocală, Este regina vitaminei A (conţine 133% din doza zilnică recomandată de vitamina A, mai mult decât orice altă legumă verde), are mai mult calciu decât laptele şi conţine grăsimi sănătoase.

Cum să o mănânci: foloseşte-o în salate sau în alte reţete cu varză Kale.

Măcrişul
6
De ce să-l mănânci: este considerat cel mai puternic aliment din punct de vedere nutriţional. Conţine vitamina K din plin şi o mulţime de nutrienţi care sunt foarte eficienţi împotriva cancerului. Măcrişul este la fel de eficient ca legumele crucifere: broccoli, varza, conopida.

Cum să-l mănânci: E foarte uşor să-l prepari. După ce-l clăteşti, usucă-l cu un prosop de bucătărie şi foloseşte-l în sandvişuri, salate, ca garnitură pentru peste.

Citeşte şi: Cele mai benefice legume ale lunii august


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...