(INFOGRAFIC) Iată ce se întâmplă în corpul nostru, după o singură noapte în care dormim prea puţin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lipsa de somn are efecte grave asupra organismului. Un studiu publicat anul trecut arată că doar o săptămână în care o persoană doarme mai puţin de 6 ore pe noapte duce la modificări în peste 700 de gene.

Conform cercetătorilor, efectele apar după o singură noapte de odihnă insuficientă: foame şi poftă crescută de mâncare, lipsă de concentrare, sensibilitate emoţională mai mare, scăderea imunităţii, pierdere de ţesut cerebral, scrie Huffington Post.

Şi pe chip apar imediat semnele de oboseală: cei care nu dorm suficient arată mai rău, sunt consideraţi mai puţin atrăgători, iar în timp oboseala duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Deci „somnul de frumuseţe” nu este un mit.

Un studiu realizat pe 15 bărbaţi a arătat că după o singură noapte de nesomn se pierde din ţesutul cerebral. Experţii au măsurat nivelul din sânge al unor proteine care cresc atunci când este distrus ţesutul cerebral.

infograf

După mai multe nopţi de odihnă insuficientă, efectele sunt şi mai grave. Riscul de atac cerebral creşte de 4 ori în cazul celor care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte în comparaţie cu cei care dorm 7-8 ore.

Din cauza schimbării hormonilor care reglează pofta de mâncare, creşte mult riscul de obezitate, dar şi riscul apariţiei unor forme de cancer.

Lipsa cronică de somn poate determina apariţia diabetului, creşte riscul de boli cardiace şi chiar de moarte prematură.

La bărbaţi, cercetătorii au observat o scădere cu 29% a concentraţiei de spermatozoizi, prin urmare este afectată fertilitatea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...