Teoria care schimbă istoria: Iisus răstignit pentru că apostolii erau înarmaţi şi periculoşi?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă majoritatea istoricilor consideră că Iisus Hristos a fost condamnat la moarte și răstignit pentru învățătura Sa și pentru credința pe care o propovăduia, iată că acum un academician a găsit un alt motiv. El susține că Iisus a fost crucificat pentru că discipolii săi erau înarmați și periculoși.

Dale Martin, profesor de studii religioase la Universitatea Yale, Statele Unite, consideră că acest aspect al scrierilor despre Iisus Hristos, așa cum apare el în Evanghelii, a avut parte de prea puțină atenție, dar el ar putea oferi o explicație privind răstignirea, potrivit Newsweek.

Citeşte şi: Descoperire unicat: Papirus creştin ce vorbeşte despre Iisus Hristos

Potrivit lui Martin, în Evangheliile după Marcu și Luca se spune că ucenicii lui Iisus purtau sabie, atunci când Hristos a fost arestat, la scurt timp după Cina cea de Taină.

De asemenea, un alt discipol al lui Iisus, Simon Petru, chiar a folosit sabia pentru a tăia urechea unuia dintre cei care l-au arestat pe Mântuitor, conform Evangheliei după Ioan.

„Acest comportament militant aproape sigur nu ar fi fost tolerat de către romanii conduși de către Pilat din Pont. De exemplu, documentele istorice arată că era ilegal, în acea vreme, să umbli înarmat la Roma și în alte orașe romane.

Citeşte şi: (VIDEO) Adevărul despre cei 18 ani ai lui Iisus care lipsesc din Biblie

Deși niciun document legal de la Ierusalim nu a supraviețuit pentru a susține această afirmație, dar bazându-ne pe o cunoaștere a istoriei romane, conducătorii din regiune ar fi dezaprobat portul săbiilor și mai ales nu ar fi tolerat o armată a iudeilor care s-ar fi deplasat prin oraș în timpul sărbătorii Paștelui”, a spus Martin.

„Așa cum ai fi fost arestat la Roma chiar pentru purtarea unui pumnal, în cazul în care ucenicii lui Iisus au fost înarmați, acesta ar fi fost un motiv suficient pentru a-l răstigni pe Iisus”, a scris profesorul Martin.

„Analiza lui Martin este una solidă și probabil că romanii ar fi fost severi împotriva cuiva, care era considerat o amenințare politică”, a spus Harold Attridge, fost decan al Yale Divinity School.

Stabilirea istoriei reale din spatele scrierilor din Biblie este o preocupare a savanților, dar nu este o treabă ușoară, având în vedere faptul că Evangheliile au fost redactate la 40-60 de ani după moartea lui Iisus Hristos, de oameni care nu au fost martori la evenimentele din viața Mântuitorului.

Citeşte şi: Papa Francisc și premierul Israelului au avut o dispută pe tema limbii vorbite de Iisus


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...