Secretele şi minciunile lui Putin: Gesturi aparent banale şi înţelesul lor întunecat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De-a lungul ultimilor ani, Vladimir Putin și-a consolidat puterea în Rusia prin crearea unei ideologii naționaliste asertive. A construit o realitate alternativă prin dominarea totală a presei și a început un război hibrid în Ucraina.

O spune Adrian Karatnicki, membru al Atlantic Council, un think tank din Statele Unite care derulează programe din domeniul securității internaționale și al prosperității economice globale. Totodată, Karatnicki este directorul programului care vizează parcursul european al Ucrainei.

Citeşte şu: Ce a înțeles Putin din Al Doilea Război Mondial și cum pregătește rușii de o nouă confruntare

Într-un editorial publicat pe site-ul Newsweek, specialistul susține că, deși Putin este un lider care vorbește deschis, cu multă îndrăzneală, modul său preferat de acțiune este cel clandestin, un stil dobândit în anii în care a lucrat pentru serviciul secret al Uniunii Sovietice, KGB.

Acțiunile desfășurate în secret sunt totuși problematice pentru regimul său propagandistic, iar clandestinitatea nu e cea mai bună variantă de a creiona imaginea unui lider puternic și nemilos, un tip dur gata să apeleze la forță pentru a extinde influența Rusiei în lume.

Chiar dacă este văzut în grupuri de motocicliști, călare pe cal la pieptul gol sau participând la competiții de judo, toate acestea nu vor funcționa, în opinia lui Karatnicki.

Citeşte şi: „Lupul” din umbra lui Vladimir Putin; Cine e cel mai fidel aghiotant al preşedintelui Rusiei

Codul lui Putin

Pentru a ascunde această discrepanță, Putin a dezvoltat o serie de modalități în care comunică cu publicul din Rusia și elitele de la Kremlin, precum și pe plan internațional. Acest cod-Putin a fost vizibil la Moscova cu mai multe ocazii, în ultimele săptămâni.

Pe 25 martie, Novaya Gazeta, una dintre puținele publicații independente din Rusia, a relatat că Putin a semnat decrete de decorare a trei unități militare ruse pentru „eroism în luptă”.

Niciuna dintre cele trei unități nu și-a desfășurat activitatea într-o zonă de conflict în ultimii ani, potrivit declarațiilor oficiale de la Kremlin, așa că decretele au reprezentat un semnal tacit de recunoștință pentru soldații care au fost trimiși clandestin să lupte în Ucraina.

Citeşte şi: NATO: Rusia efectuează noi mișcări de trupe în estul Ucrainei

Putin a transmis un alt mesaj codat Rusiei și lumii întregi pe data de 15 martie, când a acceptat să apară într-un documentar intitulat „Drumul spre casă” și difuzat de postul public Channel 1. Filmul spune adevărata poveste a ocupației și anexării Crimeii, prezentând evenimente desfășurate în februarie și martie 2014.

În acest documentar, Putin clarifica faptul că a decis să smulgă Crimeea de la Ucraina fără vreo consultare în prealabil cu liderii din peninsulă și fără vreo discuție cu parlamentarii ruși.

Citeşte şi: (VIDEO) Putin explică de ce a anexat Crimeea

Și trebuie să ne amintim, subliniază expertul din SUA, că președintele rus a negat vehement inițial că forțele armate ruse au intrat în Crimeea.

Implicarea în asasinarea lui Nemţov

De asemenea, deși Putin s-a distanțat inițial de asasinarea liderului de opoziție Boris Nemţov, semnalele sale ulterioare transmise în mod public au sugerat o altă realitate.

Pe 9 martie, la o zi după ce mai mulți ceceni au fost arestați pentru uciderea lui Nemţov, iar liderul cecen Ramzan Kadirov l-a apărat pe cel care a recunoscut crima, Zaur Dadaev, și l-a numit „un patriot rus”, Putin l-a decorat pe Kadirov cu Ordinul de Onoare, unul dintre cele mai importante titluri oferite de Kremlin.

În luna decembrie a anului trecut, Kadirov a organizat un marș cu 15.000 de trupe speciale în orașul Groznîi și i-a declarat lui Putin loialitate totală. Liderul cecen spunea atunci că luptătorii săi sunt gata să ia parte la acțiuni „care nu pot fi desfășurate decât de voluntari”, acțiuni ce nu pot fi gestionate în mod oficial de către armata rusă sau serviciile de securitate. Acesta a subliniat că oamenii lui sunt pregătiți „să apere Rusia”.

Citeşte şi: (VIDEO) Kadîrov: Sunt gata să-mi dau viața pentru Vladimir Putin

Acești oameni ai lui Kadirov își arată loialitatea față de Putin luptând în număr impresionant în estul separatist al Ucrainei. Acum, unul dintre ei l-a eliminat pe cel mai proeminent critic al lui Vladimir Putin.

Ucigașul lui Litvinenko decorat?

Tot pe 9 martie, Putin a transmis un nou semnal, de această dată comunității internaționale. Liderul de la Kremlin l-a decorat cu distincitia „Serviciul Patriei” pe Andrei Lugovoi, un fost spion al serviciilor ruse anchetat în Marea Britanie pentru implicarea în otrăvirea cu poloniu și asasinarea lui Alexander Litvinenko.

Litvinenko, fost spion al KGB, care a investigat implicarea Kremlinului în diverse atacuri și ordine de asasinat, a murit în 2006 intoxicat cu poloniu, iar unele indicii din dosar arată că acesta a fost asasinat în urma unui ordin de la Moscova.

Procurorii britanici îi suspectează pe Andrei Lugovoi și Dimitri Kovtun că l-au otrăvit pe Litvinenko într-un hotel din Londra. Deși Moscova a negat orice implicare, nu a permis ca Lugovoi să răspundă în fața justiției din Marea Britanie, deși există dovezi solide împotriva lui, cum ar fi urme de poloniu în camera de hotel pe care acesta a ocupat-o înainte ca Litvinenko să se intoxice cu substanțe radioactive.

Citeşte şi: Noi dezvăluiri în dosarul Litvinenko; De ce l-ar fi dorit Putin mort pe spion

Astfel, decorația oferită de Putin sugerează stimă pentru cel suspectat că l-a ucis pe Litvinenko, acesta din urmă avertizând înainte să moară că Moscova a dat ordin să fie ucis.

Toate aceste acțiuni ale președintelui rus reprezintă modul său ascuns de a comunica, iar mesajul real este: „Lucrez în secret alături de serviciile de securitate pentru a extinde influența și puterea Rusiei. Uneori, trebuie să mă prefac pentru a atinge obiectivele Rusiei, însă, în cele din urmă, totul va fi dezvăluit dacă ascultați cu atenție la ceea ce vă spun”, consideră analistul.

Putin neagă orice implicare până când o operațiune este finalizată cu succes și reușește astfel nu doar să își lase o ușă deschisă pentru a se putea retrage, dar și să dea vina pe altcineva în caz de eșec. Această strategie îi oferă opțiunea de a se pune la adăpost în fața dificultăților, susține Adrian Karatnicki.

Dintr-o mulțime de motive, codul lui Putin va fi folosit cât timp acesta va fi la putere. A venit timpul ca noi să deslușim înțelesul acestor semnale și să fim atenți la mesajul lor întunecat și periculos, avertizează expertul.

Citeşte şi: Putin l-a decorat pe parlamentarul rus acuzat de uciderea lui Alexandr Litvinenko


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...