Ce a înțeles Putin din Al Doilea Război Mondial și cum pregătește rușii de o nouă confruntare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin stă zâmbind între George W. Bush și cancelarul german Gerhard Schroder, în timp ce liderul american dă mâna cu premierul japonez Junichiro Koizumi – o fotografie ce nu putea fi ratată, la parada militară din Moscova de pe 9 mai 2005.

Citeşte şi: Canada trimite militari în Ucraina: Vom apăra țara de regimul agresor al lui Putin

Evenimentul marca a 60-a aniversare a înfrângerii naziștilor. În ciuda dezaprobării internaționale față de invazia SUA în Irak, toată lumea era de acord cu faptul că sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial merită sărbătorit împreună. Până și Viktor Iuşcenko, primul președinte ucrainean care a sfidat în mod public Kremlinul, a venit la ceremonie, se arată într-o analiză de pe blogul Reuters.

Pe 9 mai anul acesta, Putin va fi norocos dacă la aniversarea de 70 de ani a capitulării naziștilor își vor face apariția câțiva lideri europeni. Anexarea Crimeii și sprijinul Rusiei pentru separatiștii din estul Ucrainei au făcut invitațiile Kremlinului să pară toxice.

Foarte puțini lideri occidentali vor dori să fie văzuți la parada de Ziua Victoriei alături de 15.000 de soldați ruși și 200 de vehicule militare, printre care și sistemul cu rachete anti-aeronave BUK, cu care se crede că a fost doborât avionul Malaysia Airlines, în vara anului trecut, deasupra estului separatist al Ucrainei.

„Nucleul agresiv al SUA și UE”, acuzat de sabotaj

În urmă cu doar cinci ani, trupele Statelor Unite și ale aliaților au participat la parada de comemorare a coaliției care a învins Germania nazistă. Acum, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov acuză „nucleul agresiv al Americii și Uniunii Europene” că sabotează marea petrecere a Kremlinului.

Citeşte şi: Lavrov consideră că SUA și „nucleul agresiv al UE” umbresc parada din 9 mai

Apariția care va atrage cel mai mult atenția anul acesta va fi liderul nord-coreean Kim Jong Un, care va face prima vizită în străinătate de când a devenit președinte, în 2011, pentru a participa la paradă de la Moscova.

Citeşte şi: Ce vrea Putin să demonstreze prin vizita lui Kim Jong-un la Moscova

Celebrarea a 70 de ani de la înfrângerea naziștilor a început încă din luna iunie a anului trecut, când Franța a marcat debarcarea Aliaților în Normandia. Cancelarul german Angela Merkel a profitat de ocazie pentru a aranja prima întâlnire dintre Putin și noul președinte ucrainean Petro Poroşenko.

Însă pe măsură ce Kremlinul și-a consolidat implicarea în estul Ucrainei, Putin a devenit un oaspete din ce în ce mai nedorit la adunările internaționale.

În ianuarie, eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz de către Armata Roșie a fost marcată în Polonia, însă Guvernul de la Varșovia nu a trimis invitații oficiale, transmițându-i astfel lui Putin că nu e binevenit la ceremonia la care au luat parte zeci de lideri mondiali.

2015 nu este ce-ar fi trebuit

Al Doilea Război Mondial ar fi trebuit să fie istorie până acum. Germania a plătit demult pentru păcatele sale, construind un model de democrație, făcând pace cu vecinii săi și devenind un stâlp al unității continentale. 2015 ar fi trebuit să fie un an de sărbătoare și bucurie pentru cât de departe au ajuns europenii în cele șapte decenii. În schimb, totul a degenerat într-o dispută care spune mai multe despre prezent decât despre trecut, mai ales în Europa de Est, arată analiza citată.

Citeşte şi: „Moscova tace”, sintagma care l-a transformat pe Putin în omul care este astăzi

Pentru multe dintre țările rupte din imperiul sovietic acum 25 de ani, independența față de Moscova s-a dovedit a fi dificilă, susțin istoricii.

Micile națiuni din estul Europei au tot fost învârtite de către puterile naziste și comuniste care le înconjoară. De la baltici la balcanici, toți au fost prinși într-o poveste de colaborare și trădare, rezistență și subjugare. Aceeași armată putea fi privită ca liberator, cuceritor sau ocupant.

Totuși, detaliile incomode nu se regăsesc în mod oficial în istoria sovietică, în care Armata Roșie este învingătorul de necontestat al fascismului. Pactul Molotov-Ribbentrop din 1939, prin care Polonia a fost împărţită, iar statele baltice au fost cedate Uniunii Sovietice, a fost uitat, Holocaustul a fost minimalizat, iar rolul aliaților occidentali a fost diminuat. S-a trecut cu vederea că Hitler și Stalin au fost parteneri înainte ca Germania nazistă să întoarcă armele.

Când Putin a venit la putere în 2000, rușii nu își reveniseră încă după un deceniu de nihilism care a urmat prăbușirii comunismului. Pentru o țară care trebuia să se ridice, marea victorie împotriva naziștilor a fost înlocuitorul ideal pentru o idee națională care să consolideze Rusia. Practic, fiecare familie suferise în timpul războiului.

Citeşte şi: (FOTO și VIDEO) 15 ani de conducere ai „Ţarului” de la Kremlin, prezentați în 90 de secunde și un infografic

Putin nu putea să cumpere o identitate nouă pentru Rusia cu tot petrolul din lume, însă putea să facă din Ziua Victoriei o sărbătoare națională, celebrată cu parade militare din ce în ce mai opulente. Pentru Putin, versiunea sovietică a celui de-Al Doilea Război Mondial este o piatră de temelie pentru prestigiul Rusiei.

În luna martie, liderul rus i-a convocat pe miniștri la o întrunire, pentru a vedea cum stau cu pregătirile pentru ceremonia de anul acesta.

„Din păcate, astăzi vedem nu numai încercări de a distorsiona evenimentele războiului, ci și minciuni și eforturi de defăimare a unei întregi generații care a renunțat la absolut tot pentru victorie. Scopul lor este clar: să submineze puterea și autoritatea morală a Rusiei moderne și să o deposedeze de statutul de națiune victorioasă”, spunea acesta atunci.

Putin reacționa astfel la declarațiile unor lideri din Europa de Est considerate ridicole. Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk și-a amintit de „invazia sovietică a Ucrainei și Germaniei”, în timp de ministrul polonez de Externe a sugerat într-un interviu că o unitate formată din etnici ucraineni ai Armatei Roșii a eliberat de fapt lagărul de la Auschwitz.

Citeşte şi: Putin, abandonat și de președintele Cehiei; Zeman nu va participa la parada de la Moscova

Putin îi pregătește pe ruși de război

Celebrarea fastuoasă a Zilei Victoriei este mai mult decât un instrument de a consolida încrederea rușilor – a devenit și o modalitate de a-i pregăti pe oameni pentru război.

Kremlinul a numit fascist guvernul pro-occidental de la Kiev, iar în Rusia termenul fascist înseamnă „oricine nu ne place”. Militanții proruşi din Crimeea și estul Ucrainei au încercat să se convingă singuri că retrăiesc lupta împotriva fascismului.

Pentru Puțin, principală lecție a celui de-al Doilea Război Mondial este că dușmanii sunt neobosiți în a complota împotriva Rusiei, a încerca să o subjuge. Dacă acum 75 de ani era vorba despre Al Treilea Reich, acum e vorba despre Statele Unite și aliații din NATO.

În același timp, decizia președintelui american Barack Obama de a ignora parada l-a înfuriat pe Putin. Merkel a găsit altă soluție: va sări peste ceremonia din 9 mai, însă va merge într-o vizită la Moscova o zi mai târziu.

Citeşte şi: Kasparov: Putin are degetul pe butonul nuclear


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...