Șase persoane, reținute în dosarul ANSA pentru escrocherii la exportarea merelor în Rusia

by Genko Genko

Patru angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și doi oameni de afaceri au fost reținuți astăzi de Procuratura Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. Aceștia sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu și escrocherie, fapt ce a cauzat daune în proporții deosebit de mari bugetului de stat. Printre reținuți sunt șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți din cadrul ANSA și trei angajați ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia și Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reținuți în același dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcționarilor menționați.

Potrivit CNA, angajații ANSA sunt suspectați că ar fi eliberat certificate fitosanitare naționale unor agenți economici pentru exportarea merelor în Federația Rusă. De facto, agenții economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. Ca rezultat, în februarie 2016, instituțiile din Federația Rusă au pus interdicție exportului de mere prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave intereselor publice și imaginii Republicii Moldova pe plan internațional.

Pe acest caz, procurorii anticorupție au inițiat o urmărire penală, în 2016, pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către angajați ai ANSA, iar o altă cauză penală a fost pornită în mai 2017 pentru escrocherie – ambele dosare fiind conexate într-o procedură comună. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că doar în anul 2016, agenții economici vizați și-ar fi însușit ilegal de la bugetul de stat 260 000 de lei, în calitate de TVA, în urma prezentării documentelor fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate.

Astăzi, procurorii în comun cu ofițerii SIS și CNA au efectuat mai multe percheziții la ANSA și agenții economici, care au beneficiat de serviciile funcționarilor, pentru a fortifica probatoriul.

În prezent, toate cele șase persoane sunt reținute pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiți vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și până la 15 ani de detenție pentru escrocherie.

CITIȚI ȘI...