Putin joacă destinul UE la ruleta rusească

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderii europeni nu au reușit deocamdată să ajungă la un acord privind sancțiuni severe împotriva Rusiei după barbaria inimaginabilă comisă în cazul avionului Malaysian Airlines.

Deocamdată, Consiliul European din 22 iulie a cerut Comisiei Europene să pregătească documentația pentru eventuale noi sancțiuni împotriva Rusiei în domeniile tehnologiei de vârf, al apărării și al accesului pe piețele de capital. Propunerile concrete ar trebui să fie prezentate joi, 24 iulie.

Dar documentul final al reuniunii de marți nu a reușit să-i definească pe separatiștii din estul Ucrainei drept grupare teroristă.

Potrivit relatărilor din interior, clivajul din UE a fost evident. Dacă Polonia, Marea Britanie, România și țările baltice au cerut o atitudine fermă, Germania și Franța și-au pus mănuși de catifea. Explicabil. Germania are interese economice uriașe legate de piața rusească. Iar Franța, drăguța de ea, îi vinde lui Puțin nave militare de înaltă tehnologie. Dacă-l sancționează, ce se alege din câștigul de 1,2 miliarde de euro?

Citeşte şi: Scrisoare către Putin: Monstrule, mii de mulțumiri că mi-aţi ucis singura fiică

Există și teoria că sancțiunile dure vor veni, însă cu o amânare care să permită repatrierea cadavrelor, care au ajuns la Harkov abia azi, și examinarea locului prăbușirii. Vom vedea joi, dacă CE va propune sancțiuni concrete, cât de grele vor fi ele și când vor fi adoptate.

Cred că de această reacție poate depinde chiar viitorul UE.

Pentru că nu a fost vorba doar despre doborârea avionului, despre care se încearcă acreditarea ideii că ar fi fost o greșeală. Ci și despre profanarea cadavrelor vreme de 4 zile, de faptul că ancheta nu a putut începe decât după ce locul prăbușirii a fost periat de toate probele elocvente, despre dificultatea cu care au fost predate cutiile negre a căror nealterare este puțin probabilă.

În toată această demonstrație de sălbăticie oferită lumii întregi, cred că responsabilitatea Rusiei este indubitabilă.

Rusia i-a înarmat și i-a finanțat pe separatiști. Dacă nu aveau armament sofisticat, cu ce să fi tras „din greșeală”? Liderul lor este un fost ofițer rus. Trupele rebelilor sunt împănate cu militari ruși fără uniformă. Racheta ucigașă nu putea fi trasă decât de militari specializați, bine instruiți.

Există probe, inclusiv filmări și interceptări, care dovedesc implicarea Rusiei în actul terorist în Ucraina. Probe pe care nici Moscova, nici separatiștii nu le-au putut demonta argumentat, indiferent cât de mult le-au negat.

Citeşte şi: De ce nu ne convinge Vladimir Putin

În aceste condiții, Vladimir Putin a devenit teroristul numărul unu al Europei, un demn urmaș al lui Osama bin Laden, dar într-o poziție cu mult mai periculoasă, pentru că nu este, precum fostul lider al Qaida după 11 septembrie, un fugar, ci ditamai țarul de la Kremlin cu o putere în creștere și o agresivitate din ce în ce mai mare.

Sub condamnarea unanimă a comunității internaționale, Putin a răspuns de altfel prin noi amenințări. Nu a făcut de fapt niciun pas înapoi, dimpotrivă, este în ofensivă.

Și în față acestei imense sfidări, extrem de periculoase, Uniunea Europeană oferă deocamdată un spectacol dezolant, rezumându-se la declarații mai mult sau mai puțin amenințătoare.

Citeşte şi: (VIDEO) Avion doborât: Primele sicrie cu victime au ajuns în Olanda

Dacă linia de acum nu va fi rapid schimbată, Putin obține rezultatul maxim posibil, cel pe care cred că a și mizat. Nu numai că impune politica terorii în Europa, ci pune reflectorul pe faliile pe care a reușit să le creeze cu migală și răbdare în UE printr-un abil joc economic.

Divizează UE pe falia rusească și induce o imensă neîncredere în forța acestui organism european. Cum se mai pot simți, spre exemplu, olandezii parte a comunității europene, dacă această comunitate asistă pasivă și inhibată la crimă teribilă comisă împotriva unor conaționali ai lor și la barbaria la care au fost supuse apoi trupurile? Dimensiunea frustrării a fost dată de solicitarea militarilor olandezi de a fi desfășurați în estul Ucrainei.

Există riscul ca europenii să nu se mai simtă apărați de megastructura din care fac parte, iar efectele acestei neîncrederi ar putea fi cu mult mai grave decât cele ale celei mai teribile crize economice.

Aici nu se joacă doar niște interese financiare. Aici se joacă destinul UE pe care Putin are tot interesul să o spargă.

Citeşte şi: Povestea românului din avionul doborât în Ucraina: Tânărul voia să găsească un tratament împotriva cancerului şi zbura spre vacanţa lui de vis în Bali


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...